Sportlov lockar barn till nyfikenhet och aktivitet

Sportlov lockar barn till nyfikenhet och aktivitet

Bild på gruppbarn som ska testa tennis.
Barn i olika åldrar är i Kalmar tennishall för att prova på sporten. Foto: Jonathan Sjödin.

Sportlov lockar barn till nyfikenhet och aktivitet

Sportlov lockar barn till nyfikenhet och aktivitet

Lov hindrar inte barn från att vara aktiva. Under sportlovet händer det många spännande aktiviteter i Kalmar kommun. I Kalmar tennishall får barn och ungdomar testa på att spela tennis för en dag.

Den vaggande flaggan i hörnet bekräftar dem kalla vindar som sveper över Kalmar. Himlen är grå och på marken är det leriga vattenpölar. Kalmars tennishall är belägen ute vid Kalmar Nyckel och Gröndals IP. Byggnaden ser ut som en stor och sliten hangar. En exteriör med grå och blå sliten plåt. Utifrån kan man tro att det är en gammal lagerlokal. Jag skyndar mig in för att undvika duggregnet och kylan.

Kalmar Tennisklubbs inomhushall.
Kalmar Tennisklubb byggde sin inomhushall 1989. Foto: Jonathan Sjödin.

 

När jag stiger in i byggnaden känner jag värme. Jag hör surr av föräldrar och barn, barn som är ivriga att börja spela. Ett femtontal barn har passat på att besöka evenemanget för att testa på tennis. Lobbyn är full med liv. Barn som springer runt med tennisrack och leker. Tennistränaren Åke Svensson kommer in till lobbyn och hälsar alla välkomna. Han är klädd i svarta träningskläder, gympaskor och har ett glatt leende. Han är glad att så många har kommit hit för att testa på tennis. Han hänvisar föräldrarna upp på läktaren och att barnen ska följa med honom in till planerna.
– Vi vill introducera ungdomar till tennis. Vi vill att dem ska ha roligt och lära sig grunderna. Och förhoppningsvis tycker dem att det är roligt och vill komma tillbaka.
– Det är roligt att kunna få ungdomarna att aktivera sig och hålla på med någon idrott, om det är tennis eller någon annan spelar inte så stor roll. Det är viktigt att dem (ungdomar) har någon sort rörelse, det är så mycket stillasittande, säger Åke Svensson lite snabbt till fokusKalmar innan han springer iväg för att börja träningspasset.

Jag rör mig mot läktaren. Slitna svarta soffor står radade för att kunna beskåda tennisbanorna. Det har lagt sig ett lugn. Föräldrar kan slappna av och bara titta. Det luktar gummi och inomhushall och ljuset är skarpt på banorna. Tennisledarna delar upp barnen i två grupper på två bannor.

Grupperna börjar med uppvärmning. Barnen ska följa ledarna och göra samma rörelse, Följa John eller som Åke kallar den ”Följa Åke”. Träningstimmen är fylld med olika övningar. Barnen får träna att kicka bollen, slå backhand och forehand och att slå bollen över nätet. Pricksäkerheten är inte perfekt, många gånger flyger bollar åt alla håll. Men dem hade roligt. Många leenden och skratt uppstår under övningarna. Ledarna har nått sitt mål, att barnen ska ha roligt.

Mamma Sofie och barnen Morgan och Edvin
Mamma Sofie och barnen Morgan (vänster) och Edvin (höger) hade roligt på dagens aktivitet.

 

Efter en timme är träningspasset slut. Barnen springer för att samla in alla bollar runt om i lokalen. Föräldrarna börjar rör sig ner mot entrén. Många av barnen har fortfarande mycket energi och springer till hallen för att vara först till sina ytterskor. Det är trångt men glada miner. Barnen har haft roligt och föräldrarna är nöjda.
– Det var kul. Jag kommer kanske spela tennis igen, säger Edvin som spelade tennis för första gången.

Efter en kort stund är ingången och lobbyn tömd. Personalen kan nu slappna av. Prova på dagen har varit en succé. Och jag rör mig ut från den varma och ljusa idrottshallen till det gråa och kyliga vädret.

 

Dela på sociala medier

Läs också

Bild på en penna.

Inget slöjförbud i Torsås

Det blir inget slöjförbud inom skolväsendet i Torsås. Kommunfullmäktige rösta nej till förslaget.

Sportlov lockar barn till nyfikenhet och aktivitet