Sjödin: Riv Guldfågeln arena och gör rätt!

Sjödin: Riv Guldfågeln arena och gör rätt!

Sjödin: Riv Guldfågeln arena och gör rätt!

Sjödin: Riv Guldfågeln arena och gör rätt!

Trodde vi var på botten. Men vi har nått nya djup i Kalmar.

Förra veckan rapporterade Barometern om att arbetet med hybridgräs till Guldfågeln arena var i full gång. Politikerna har avsatt några miljoner kronor till ändamålet. Planen är att ”hybridplasten“ ska läggas i sommar, under EM uppehållet, och vara verkställd till höststarten. Roligt för dem, men vad politikerna har missat är att fotboll bör spelas på gräs, naturgräs.

Första och kanske största misstaget togs när förslaget om att byta ut anrika och klassiska Fredriksskans IP mot ett bygge ute vid Hansa City. Avsikt var säkert god. En ny toppmodern arena som ska klara av alla krav som ställs på en elitarena i Allsvenskan och i Europa. Gör man det på rätt sätt, behövs det ingen krönika. Men tyvärr sitter jag här och skriver den. Tyvärr är själen död i Kalmar. Den dog när Kalmar FF intog ”kycklingarenan”.

Under Allsvenskan 2019 var laget från min hemort på besök för att möta Kalmar FF. Jag hade kompisar som reste hit för att se matchen samt för att träffa mig. Det skulle vara en perfekt fotbollsdag. Alla som har aktivt varit på Allsvenska matcher vet vad jag menar. Sol, kall öl, bra stämning på den gemensam pubsamlingen som var arrangerade inne i centrala Kalmar. Vad är problemet? Arenan ligger några kilometer bort, ute mellan ett köpcenter och odlingsmark. Det blev ingen marsch till arenan. Vi tog buss.

Jag har blivit kallad konservativ när det gäller fotboll. Men jag tycker att en fotbollsarena ska ligga centralt. Precis som Fredriksskans IP gjorde, precis som Olympia i Helsingborg eller Ullevi i Göteborg gör. I en drömvärld skulle aldrig arenan ute vid Hansa City byggts, för 250 miljoner kronor. Istället borde en stor renovering eller en ombyggnad av Fredriksskans IP hänt. Om vi ska hitta exempel på kommuner som har skött det snyggt kan vi titta på den senaste ombyggnaden i Allsvenskan, den hittar vi i Helsingborgs kommun. Ombyggnaden av Olympia i Helsingborg började 2014 och blev klar 2017. Ombyggnaden skedde i etapper samtidigt som elitfotboll spelades inne på arenan. Supportrarna i Helsingborg fick behålla sin traditionsrika plan som har varit på samma plats sedan den anlades, 1898.

Ska jag vara helt ärlig tror jag att det är något fel med vädret ute vid Guldfågeln. Vad jag kan minnas har det aldrig varit vindstilla där ute. Under alla matcher och träning jag sett på Guldfågeln samt på Gasten IP (träningsanläggningen bredvid) med Kalmar FF och IFK Kalmar har det i stort sett aldrig varit bra väder. Regn och framför allt blåst är vanligt där ute. Att vinden kan blåsa igenom Guldfågeln måste vara ett byggfel eller en taktik för att minska åskådarantalet. Vet inte. Men att publiksiffrorna för Kalmar FF sjunker, det är fakta.

Guldfågeln arena. Guldfågeln arena. Guldfågeln arena. Ska jag ens börja diskutera namnet? Det har kommit en ny trend inom svensk fotboll. Att sälja sitt arenanamn (eller själ) till företag. Det har blivit en tävling. Den som har fulast namnet vinner. Jämtkraft Arena, Eleda Stadion, Tele2 Arena, Behrn Arena, Friends Arena, Solid Park Arena och Myresjöhus Arena. Delad etta med Guldfågeln får arenan i Falkenberg, Falcon Alkoholfri Arena.

Att sälja sitt namn är som att sälja en bit av sin själ. Namnet på sin arena är en del av sin historia. En föreningskultur och tradition som dör. Tittar vi på vårt tidigare exempel, Olympia ser vi starka band med sin arena och sin fotbollskultur. Supportrar ser arenan som en del av klubben, deras kyrka. Namnet är viktigt för staden, för klubben och supportrarna. Den traditionella fotbollen är döende och den moderna fotbollen blir allt större.

Att Kalmar FF spelar på en blåsig arena med fult namn mitt ute vid några åkrar har vi konstaterat. Men att dem har sålt ut sig själva, det har jag inte tagit upp än. Besöker du en allsvensk match när KFF spelar hemma kan du tro att du är på en företagsmässa där du blir matad med reklam. En speaker som ropar ut ”Hörnor presenteras av…” samt ”Kifabläge” när det är bra frisparksläge nära motståndarens straffområde. Lite pinsamt, lite sell out. Man kan tro att man är på hockey.

Är Guldfågeln arena på botten? Tydligen inte. Men snart. Arbetet för att ta bort naturgräset från arenan för att ersätta det med hybridgräs har börjat. Arenan är på väg att gå samma öde som många andra svenska arenor runt om i landet. Att gräslagen i Allsvenskan har blivit en minoritet är sjukt. Till Allsvenskan 2020 kommer endast 6 av 16 lag spela sina hemmamatcher på riktiga grässtrån (till hösten då KFF med stor sannolikhet har bytt till hybridgräs). Det är en konstig utveckling vi ser i Sverige. Att spela plastfotboll är inte samma som att spela på naturgräs. Bollen rullar snabbare, det blir färre närkamper och vi får det svårare att konkurrera ute i Europa. Det är en annan sport. Och allt detta är ett trick för att spara lite pengar till kommunkassan.

Att gräs inte kan växa i Borås är sedan gammalt. Staden ligger i annan klimatzon. Tror jag i alla fall. Inte sett gräs där på över 15 år. Att dem ska spela på en dörrmatta, jag menar konstgräs är väl naturligt då… Men Kalmar, en av Allsvenskans sydligaste klubbar struntar nu i naturgräset… det är konstigt och provocerande. En tråkig utveckling vi ser inom svensk fotboll. Tycker också att det är väldigt konstigt att det går att spela fotboll på naturgräs i Ryssland men inte i ”Sveriges sommarstad”, Kalmar.

Att KFFs fans inte har reagerat över förslaget om nya underlaget är oroväckande. Men vad ska man förvänta sig i en stad där majoriteten av fotbollssupportrarna håller på Liverpool eller Hammarby. Sen vet jag också att hybridgräs är bättre än konstgräs. Men det är en konstig utveckling. Vi ser inte att hockeymatcher spelas på asfalt för att kommunen vill spara pengar och att asfalt ”tål” mer än is.

Frågar vi spelarna vad de föredrar så är det riktigt naturgräs. Gång på gång läser vi intervjuer med spelare som fördömer konstgräset. Spelarföreningen Fotboll i Sverige har sedan 2013 utsett årets fotbollsplan i Allsvenskan baserat på undersökningar av fotbollsspelare i ligan. Varje år har naturgräset vunnit. Det är det som spelare i Allsvenskan föredrar. Och det föredrar jag ocskå.

Allsvenskans bästa fotbollsplan enligt spelarna:
2019: Olympia, Helsingborg (Naturgräs)
2018: Friends Arena, Stockholm (Naturgräs)
2017: Eleda Stadion, Malmö (Naturgräs)
2016: Olympia, Helsingborg (Naturgräs)
2015: Eleda Stadion, Malmö (Naturgräs)
2014: Guldfågeln arena, Kalmar (Naturgräs)
2013: Guldfågeln arena, Kalmar (Naturgräs)

Källa: Spelarföreningen Fotboll i Sverige.
Allsvenskan 2020:
AIK: Friends Arena (Gräs)
Falkenbergs FF: Falcon Alkoholfri Arena (Gräs)
Helsingborgs IF: Olympia (Gräs)
Kalmar FF: Guldfågeln Arena (Gräs)
Mjällby AIF: Strandvallen (Gräs)
Varbergs BoIS: Påskbergsvallen (Gräs)
IFK Göteborg: Gamla Ullevi (Hybridgräs)
Malmö FF: Eleda Stadion (Hybridgräs)
BK Häcken: Bravida Arena (Konstgräs)
Djurgårdens IF: Tele2 Arena (Konstgräs)
Hammarby IF: Tele2 Arena (Konstgräs)
IF Elfsborg: Borås Arena (Konstgräs)
IFK Norrköping: Östgötaporten (Konstgräs)
IK Sirius: Studenternas IP (Konstgräs)
Örebro SK: Behrn Arena (Konstgräs)
Östersunds FK: Jämtkraft Arena (Konstgräs)

Källa: Wikipedia
Dela på sociala medier

Läs också

Kalmar domkyrkas fasad.

Kalmar domkyrka och dess historia

Kalmar domkyrka är en av de få oförändrade byggnaderna från vår stormaktstid. Det är även en av Kalmars sevärdheter och lockar många besökare året om.

Sjödin: Riv Guldfågeln arena och gör rätt!