Inget slöjförbud i Torsås

Inget slöjförbud i Torsås

Bild på en penna.
Det blir inget slöjförbud i Torsås, något som införts i bland annat Staffanstorp och Skurup. Foto: Sweetlouise (Pixabay).

Inget slöjförbud i Torsås

Inget slöjförbud i Torsås

Det blir inget slöjförbud inom skolväsendet i Torsås. Efter en energisk debatt i kommunfullmäktige röstades slöjmotionen ned, rapporterar Barometern.

Sverigedemokraterna i Torsås lämnade in en motion i oktober 2018 om slöjförbud inom skolväsendet. Förbudet i den nya klädkoden skulle gälla för både personal samt elever. Partiet menar på att de vill motverka kvinnoförtryck. Sverigedemokraten Janita Kirchberg menar på att rösta emot förbudet är att säga ja till hedersvåld och könsstympning.
– Vi ska inte anpassa oss till medeltida värderingar, sa Janita Kirchberg under debatten.

Eva Axelsson (SD) är också för ett förbud och menar på att slöja är långt från en svensk värdegrund.
– Man kan vara lika troende utan att bära slöja, men att tvingas bära slöja är förnedrande, förlegat och fjärran från svensk värdegrund om allas lika värde. Frivillighet finns inte för de flesta, det är vad vi tror, sa Eva Axelsson enligt Barometern.

Kommunstyrelsen röstar nej till motionen och Henrik Nilsson Bokor (S) pekar på diskrimineringslagstiftningen.
– Ett slöjförbud signalerar att de som bär slöja inte är välkomna.
– Att vara emot slöjförbud är inte samma sak som att vara för slöjtvång. Tvärt om. Om de här flickorna kommer till skolan, och möter sekulära personer. Då kan de söka hjälp – vilket förekommer. Det värnar vi. Att de här tjejerna kommer till skolan, så man kan frigöra sig från tvånget – om det finns tvång, sa han under debatten.

Röstningen blev 22 mot motionen, 8 för och 3 som avstod att rösta.

Dela på sociala medier

Läs också

En bricka med frågepapper.

Tips- och bingopromenad på Skälby gård

Igår var det tips- och bingopromenad på Skälby gård med Kalmar OK. Många glada människor samlades på gården för att delta i aktiviteten.

Kalmar domkyrkas fasad.

Kalmar domkyrka och dess historia

Kalmar domkyrka är en av de få oförändrade byggnaderna från vår stormaktstid. Det är även en av Kalmars sevärdheter och lockar många besökare året om.

Inget slöjförbud i Torsås