Kalmarpolisen varnar för fejkhantverkare

Kalmarpolisen varnar för fejkhantverkare

Bygghanskeklädda händer som använder en sågmaskin
Oseriösa hantverkare ringer på hos äldre och erbjuder renovering till ett lågt pris. Foto: Needpix.com

Kalmarpolisen varnar för fejkhantverkare

Kalmarpolisen varnar för fejkhantverkare

I slutet på förra veckan gick polisen i Kalmar/Öland ut med en varning på sociala medier gällande oseriösa hantverkare som luras till sig pengar.

Det ska röra sig om personer som åker runt i bostadsområden och söker efter hus som ser ut att behöva renovering. De utger sig för att vara hantverkare eller asfaltsläggare och erbjuder sig utföra arbete mot betalning. Ofta kan renoveringen starta omgående och de vill gärna ha kontantbetalning i förskott. De kan till och med erbjuda skjuts till banken för att den boende i huset ska kunna ta ut pengar direkt. Där emot följer bedragarna aldrig med in eftersom de är medvetna om kameraövervakningen.

Så sent som i höstas gick polisen ut med en varning om fejkpoliser som lurade till sig pengar och smycken av äldre genom att säga att en nära anhörig var allvarligt skadad. Även den här gången riktar bedragarna främst in sig på äldre, eftersom dessa kan ses som lätta byten.

”Undvik att bli lurad. Tacka tydligt nej till liknande erbjudanden. Sök hellre själv upp företag när du behöver anlita hjälp. Betala aldrig i förskott” skriver polisen på Facebook.

Polisens tips för att undvika att bli lurad:

- Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

- Ring företagets telefonnummer för att kontrollera att det faktiskt går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

- Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. På Bolagsverket och Skatteverket kan du kontrollera att företaget verkligen existerar.

- Be om en offert och teckna alltid skriftliga avtal på vad som ska utföras och vad det ska kosta. Det behövs för att ha större chans att vinna en rättslig tvist.

- Först när arbetet är helt utfört och du är nöjd med resultatet ska du betala, aldrig i förskott.

- Betala alltid till ett företagskonto – aldrig kontant.
Dela på sociala medier

Läs också

Kalmarpolisen varnar för fejkhantverkare