Från Rönninge till Kalmar: “Det känns jättebra här”

Från Rönninge till Kalmar: “Det känns jättebra här”

Albin Hedstål.
Albin Hedstål kombinerar innebandy med studier. Foto: Alva Rydberg

Från Rönninge till Kalmar: “Det känns jättebra här”

Från Rönninge till Kalmar: “Det känns jättebra här”

Planering och disciplin är två av de egenskaper som krävs för att kombinera en innebandykarriär och studier.

Det är en måndag förmiddag i februari. Jag har lyckats hitta en lucka i Albin Hedståls fullspäckade schema. Dagarna består mestadels av studier varvat med innebandyn och en salstenta den här veckan gör inte schemat mindre stressigt. 

Jag möts av ett glatt leende av Albin inne på universitetet där han i vanliga fall studerar. Han har bara bott i Kalmar sedan nio månader tillbaka, men känner sig redan som hemma. Det började med en flytt från lilla Rönninge till Umeås innebandygymnasium. Efter studenten var det bara att förbereda sig för en ytterligare flytt, till Kalmar och FBC Kalmarsund. 

– Det känns jättebra här. Jag trivs i laget men även i staden Kalmar, berättar Albin med ett leende på läpparna. 

Vi sätter oss ner vid ett av de tomma borden inne på skolan. Det är folktomt och knäpptyst inne på universitetet. Det märks tydligt var Albin kommer i från. FBC Kalmarsunds logga pryder hoodien han har tagit på sig. 

FBC Kalmarsund logotyp
FBC Kalmarsund spelar i SSL. FOTO: Alva Rydberg

Att intresset för innebandy kom tidigt i åldern är inget som var oväntat. Albins pappa har varit tränare för honom från att han var sex år tills dess att Albin var 15 år. Båda hans syskon delar också samma intresse.

– Mamma brukar säga att vi inte ska prata om innebandy när vi äter middag hemma, men sen tar det fem minuter och snacket är igång igen, säger Albin och skrattar. 

Familjen är kvar hemma i Stockholm. De är vana att inte ha Albin hemma. När han slutade grundskolan flyttade han upp till Umeå och innebandygymnasiet RIG. Redan då lärde han sig att kombinera studier med träningar. Planering, disciplin och ibland plugg på bortamatcher är vad som krävs för att lyckas.

– Jag har inte upplevt att det har varit något problem med att träna mycket och plugga än. Jag pluggar fram till  träningen på kvällen. Men det går i vågor såklart. Det krävs mycket planering. 

Hur mycket tid lägger du på skolan?

– Jag känner inte att skolan blir lidande på grund av min innebandy. Det är inget problem att läsa ikapp. Men ibland har vi matcher på veckodagar. 

Förra veckan hade de bortamatch i Falun. Då åkte de klockan nio på morgonen och kom hem klockan fem på morgonen dagen efter. Några i laget var tvungna att gå till sitt jobb efter. Albin som studerar kan i stället vila och läsa ikapp. 

Det är ingen hemlighet att det är få innebandyspelare som kan leva på att spela innebandy. De flesta har ett deltidsjobb vid sidan av alla träningar och matcher. När jag frågar Albin om vad han tycker om det skakar han på huvudet. 

– Det är klart att det är tråkigt att en fotbollsspelare kan leva på att spela fotboll. SSL är ändå högsta divisionen. Sen hör man om en fotbollsspelare som spelar i division två och kan leva på det. Då börjar man ju fundera. 

Albin Hedstål
Albin Hedstål flyttade till Kalmar för nio månader sedan. FOTO: Alva Rydberg

Är det värt all tid du lägger ner?

– Ja det tycker jag. Just nu finns det några i varje lag som kan leva på innebandyn, men det är ingen monsterlön. Men det är såklart det går. Det är det man strävar efter. 

Albin Hedstål

Ålder: 19 år

Gör: Studerar internationella affärer på Linnéuniversitetet och spelar i FBC Kalmarsund

Bor: Med sin flickvän Linnéa i Kalmar, är uppvuxen i Rönninge

 

Dela på sociala medier

Läs också

Från Rönninge till Kalmar: “Det känns jättebra här”