Toft: Busschaufförer är så mycket mer än bara busschaufförer

Toft: Busschaufförer är så mycket mer än bara busschaufförer

Ingen påverkar världen med än en glad busschaufför.

Toft: Busschaufförer är så mycket mer än bara busschaufförer

Toft: Busschaufförer är så mycket mer än bara busschaufförer

Även om Sverige är på väg mot ljusare tider är vinter och höstdepressionen fortfarande påtaglig. Det är mörkt när du går upp och näst intill mörkt när du kommer hem. Den enda varma punkten i lägenheten och just nu existerar ingenting annat än motvind. Gränsen mellan en bra och dålig dag är hårfin så här års. Det krävs så lite för att hela dagen ska bli en enda lång uppförsbacke. Jag är inte ensam om att känna såhär. Det vet jag.

Idag är det onsdag. En vanlig onsdag, den enda skillnaden är att jag idag ska åka buss istället för att cykla. Jag är trött och släpar mina fötter i marken när jag sakta rör mig mot busshållplatsen. Jag lyssnar på Coldplays låt Amsterdam för femte gången denna morgonen. En låt som inte direkt skriker glädje och eufori. Bussen kommer och jag stiger på. Bara ett stort leende och ett välkommen senare, hade jag en bra känsla i magen och ett ämne till dagens krönika.

Jag kan tyvärr inte namnet på morgonens busschaufför men han bör hyllas, prisas och detta baserat enbart på att han tog sig tid att glatt hälsa mig välkommen in i värmen. På en gest och några få ord begravde han alla former av depressioner och fick dagen att tippa över till det bättre.

Jag har åkt otaliga timmar buss i mitt liv. En timme buss om dagen var länge en standard för en ”skånepåg” som mig. Jag har stött på diverse busschaufförer och även om jag inte känner dem, spelar deras humör en stor roll. Varför? Kanske för att det oftast är den första utomstående människan du möter. Vilket gör att de sätter tonen för dagen.

2013 skrev Expressen om Malmös gladaste busschaufför Patrik. Han uppmärksammades efter ett Youtube-klipp där han glatt välkomnar folk på bussen. På frågan varför han gör det svarade Patrik.

– Vi lever ju bara en gång och det är en ganska kall värld därute, säger chauffören som uppskattar flera saker med sitt yrke. Man ska bemöta folk som man vill bli bemött som min morfar brukade säga, Säger Patrik Ramén till Expressen.

Patrik, morgonens hjälte och alla andra som glatt hälsar en välkommen på bussen är mycket mer än bara busschaufförer, de är den första brickan i ett domino, grunden i ”the butterfly effect” och besitter makten att kunna påverka en persons dag. De är vardagshjältar och förebilder.

Varje gång du stöter på en positiv och glad person, är chansen stor att det till grunden är tack vare en busschaufför.

Tack.

Dela på sociala medier

Läs också

Toft: Busschaufförer är så mycket mer än bara busschaufförer