Webb-TV: Nytt liv till biograferna förväntas i april

Ingången till Biostaden i Kalmar.
Biostaden i Kalmar vill ta in fler i publiken, så länge det anses säkert.
Foto: Jonathan Nord
Pandemin har slagit hårt mot biobranschen och de stora aktörerna har valt att sänka antalet visningar och platser eller stänga helt. I och med det Folkhälsomyndighetens nya förslag hoppas många att det kan gå lite mer mot det vanliga.
– Vi har samma problematik som för restauranger, museer och allt sådant. Det är tufft just nu kan man säga, så att allting som lättar är välkommet, säger han.

 

I ett remissvar till socialdepartementet föreslår Folkhälsomyndigheten att publikantalet på tillställningar ska kunna anpassas beroende på de individuella verksamheterna och hur smittläget ser ut. De anser att läget just nu är så pass positivt att biograferna skulle kunna öppnas igen redan den 11 april, med en publikgräns på 50 personer.

Regeringen har inte gett något svar än så länge och om förslaget går igenom är det osäkert på vad den exakta publikgränsen blir för de individuella organisationerna.

Håller glöden uppe

Filmstaden har sedan den 24 november haft helt stängt på sina biografer, medan Svenska Bio håller de flesta av sina öppna fast i lägre kapacitet. Biostaden i Kalmar har endast öppet under fredagar och helgerna med en gräns på åtta personer per salong.

– Det är vad vi mäktar med personalmässigt sätt med alla permitteringar. Dessutom finns det inte så mycket filmer heller för filmbolagen ställer in sina filmer så fort regeringen hostar någonting, säger Gunnar Lindh, Platschef på Svenska Bio i Kalmar.

Biografen Saga i Kalmar som också ägs av Svenska Bio är däremot stängd. Gunnar Lindh förklarar att det är storleken som ställer till det.

– Vi mäktar helt enkelt inte med att ha igång den med personal. Det är inte lönsamt just nu, om man ska vara krass och det ska man vara, säger han.

Om förslaget går igenom och biograferna kan ta in 50 personer i varje salong kommer det mer än femdubbla platsantalet på Biostaden, vilket Gunnar glädjer sig starkt åt.

– Det betyder ju hur mycket som helst, intäktmässigt sätt är det ju en jätteökning. Sedan handlar det ju bara om att få ut budskapet att vi återigen får ta in folk till en viss mån. Men för vår överlevnad är det ju jättebra, säger Gunnar.

Han förklarar däremot att detta inte kommer att vara tillräckligt för att öppna Saga igen. Den får vänta tills restriktionerna lättare ytterligare.

Vill tillbaka

Gunnars förhoppning är att de ska kunna öppna någon gång i mitten eller mot slutet av april. Drömmen är att det ska ske så snart som möjligt, men han förstår att läget måste vara tillräckligt lovande innan det sker.

– Vi ska ju inte göra någonting förhastat heller, det ska vi absolut inte göra. Vi lyssnar på vad Folkhälsomyndigheten och regeringen säger och följer de råden som de kommer ut med. Men hade man fått önska vill vi såklart öppna så fort som möjligt, säger han.

Senaste nyheterna