Småländska låtskrivare till Eurovision

Låtskrivarna Johan Mauritzson, Thomas "TK" Karlsson, Clara Rubensson och Joakim Övrenius.
Tillsammans har lokala Johan Mauritzson, Thomas TK Karlsson, Clara Rubensson och Joakim Övrenius skrivit Polens bidrag.
Foto: Privat
Sverige har historiskt haft en hand i skrivandet av många utländska Eurovisions-bidrag. I år står fyra lokala låtskrivare för Polens bidrag, men de förklarar att låten egentligen inte är skriven för tävlingen.
– Lyssnar man på den märker man nog är det en helt vanlig låt. För Eurovision hade man behövt tänkta på lite mer explosion, säger konsult och låtskrivare Thomas ”TK” Karlsson.

Tillsammans med Johan Mauritzson, Clara Rubensson och Joakim Övrenius har Thomas ”TK” Karlsson skrivit ”The Ride” som framförs av den polska artisten och programledaren Rafał Brzozowski. Både låtskrivare, gitarrist och körare för låten kommer ifrån Småland och de flesta är från Oskarshamn.

När Thomas Karlsson fick höra att deras låt hade blivit utvald att representera Polen i Eurovision 2021 ville han direkt sprida glädjen till de andra.

– Det blir alltid roligare om man delar med sig till andra, säger Thomas.

För honom är det inget nytt att skriva för schlagerfestivalerna. Han har tidigare skrivit låtar till både Finland, Danmark och Lettland. Han har däremot aldrig gått vidare till Eurovision tidigare.

– Det är en märklig upplevelse, men jag har ju velat det här ett tag. Det är som en bekräftelse, då många av låtarna man skriver aldrig blir färdiga eller aldrig kommer ut. Detta kommer jag ha med mig hela livet.

Ett vanligt äventyr

”The Ride” handlar om utmaningarna man stöter på i livet. Man ger sig ut på en åktur och ska lyckas berätta och skapa sin egna historia. Thomas säger att detta är väldigt relevant för många i musikindustrin, då vägen sällan är rak och säker.

Från början var den tänkt som Clara Rubenssons fjärde singel, men det var något som fick planeras om efter beskedet från Polen. Thomas förklarar att de ändrade om lite saker i låten, men att den i grunden fortfarande är en helt vanligt låt med 80-talsvibbar.

– Vi spelade in en ny version, men det är väldigt nära originalet. Den är egentligen inte Eurovisionanpassad.

Realistiska ambitioner

Thomas tar inte ut någonting i förskott utan hans förhoppning är främst att de kommer vidare till finalen. Då känner han att de verkligen har lyckats med att producera något riktigt bra.

– Jag siktar egentligen inte på en förstaplats, men jag vill till final. Gör vi det hoppas jag på top tio.

Vilka hejar du mest på nu, Sverige eller Polen?

– Jag är bekant med de som har skrivit Tusses låt så jag hoppas att det går bra för Sverige också. Skulle väl säga att jag inte håller på någon speciell egentligen, säger Thomas med ett skratt.

Svenska låtskrivare i Eurovision

Att Svenskar är involverade i utländska bidrag till schlagerfestivalen är inget nytt. Tittar man på 2018 var exempelvis svenska låtskrivare involverade i nio länders bidrag, med Sverige uträknat. 2019 hade de en hand i åtminstone elva.

– Det är lite skumt. Det har blivit som en egen liten strid i Sverige då vi har så många duktiga låtskrivare. Det svämmar över på grund av den stora konkurrensen, säger Thomas.

Han tycker däremot inte att det känns som att de konkurrerar med Sverige och förstör landets chanser att vinna.

– Det är bara roligt att får vara med i skaran.

Senaste nyheterna