Puccinis sista verk ska spelas inför publik i sommar

Operahuset i solljus.
Opera på Skäret satsar på att sätta upp Turandot inför publik i sommar.
Foto: Edolf Andersson/Opera på Skäret
Nästan hundra år efter att Puccinis opera Turandot sattes upp för första gången, satsar nu Opera på Skäret på att sätta upp föreställningen i sommar. Målet är att spela inför publik igen efter ett helt år av pandemi.

Turandot är en gammal kinesisk saga som handlar om den iskalla och grymma prinsessan Turandot. Prinsessan vägrar att gifta sig om inte friaren är av kungligt blod och klarar av att svara rätt på tre gåtar, annars väntar avrättning. Det kan verka långt bort med härsklystna prinsessor som avvisar friare på rak arm, men kontrollen och makten som syns i sagan återspeglas även i dagens samhälle med den pågående pandemin.

Alexander Niclasson är konstnärlig ledare vid Opera på Skäret utanför Kopparberg och ansvarar för regin i årets uppsättning av Turandot. Operan var från början planerad att spelas redan under sommaren 2020 men var tvungen att ställas in till följd av pandemin. Alexander Niclasson har därav redan en klar bild över föreställningens grundkoncept, men några scenografiska förändringar kommer att ske.

– Det ska inte kännas som en konstruktion, det ska vara konstnärligt försvarbart, säger Alexander Niclasson.

Alexander Niclasson fotograferad vid sjön Ljusnaren som ligger brevid Opera på Skäret.
– Opera ska vara live, det är det som är konstformen, och det är där i mötet mellan publik och scen som det händer, berättar Alexander Niclasson, konstnärlig ledare vid Opera på Skäret.
Foto: Andreas Hyltén/Opera på Skäret

Ett musikaliskt drama

Turandot behandlar flera existentiella frågor som visar hur människor kan påverkas av makt, oavsett vilket kön man har. Men operan är inte bara en saga med en inlevelsefull historia, den är även ett musikaliskt konstverk. Ett konstverk som enligt Alexander passar bra in på Opera på Skärets scen i den gamla sågverksladan med utsikt över sjön Ljusnarn.

– Opera ska vara live, det är det som är konstformen, och det är där i mötet mellan publik och scen som det händer, berättar Alexander.

I Turandot är det många starka körinsatser som förstärker känslan av hur folket kontrolleras och kören är därför en viktig komponent på scenen. Alexander berättar om hur han hoppas på en fortgående vaccinering som ska göra det möjligt för repetitionerna att komma i gång så snart som möjligt.

– Om vi vill ha kvar en yrkeskår som kallas för musiker, så måste projekten få börja komma i gång nu, säger Alexander.

Operahuset fotograferat i vinterskrud med snö på marken utanför.
I sommar hoppas Alexander Niclasson att publiken ska få lov att vara på plats och uppleva Turandot i Skärets tappning.
Foto: Edolf Andersson/Opera på Skäret

Orkestern ger operan kraft

Opera på Skäret satsar på att få spela föreställningarna inför publik, med premiär sista juli i sommar. Det har skett en del rekonstruktioner för att corona-anpassa för alla medverkande. Bland annat ska en utbyggnad av orkesterdiket göra det möjligt för musikerna att sitta längre ifrån varandra. Det har även funnits en diskussion kring att beskära orkestern och plocka bort vissa instrument, men Alexander menar på att en stor del av kraften i operan försvinner om orkestern blir mindre.

– Då är det inte Turandot längre, utan det blir någon sorts Mickey Mouse orkester, säger Alexander.

Senaste nyheterna