Superhjälten som hjälper mot mobbning

Elias Våhlund poserar efter författarträffen
Elias Våhlunds egna favorit superhjälte är Ironman. Foto: Jimmy Roth

 

Under måndagseftermiddagen var det författarträff med den populära barnboksförfattaren Elias Våhlund. Ett 50-tal barn med föräldrar hade samlats för att ta del av hur Elias, med sin Fru Agnes, gör för att skapa en bok.
–Till en början handlade böckerna om mobbning, nu handlar det mer om hur man fungerar i grupp. Hur man hittar sin plats.

Det var fullt ös under måndagseftermiddagen när Elias Våhlund försöker hålla en föreläsning riktad till barn mellan sex till nio år. Det bästa med Elias jobb är att han får leka och fantisera väldigt mycket. Och det ser man att han gör under föreläsningen. Han interagerar mycket med barnen och kastas tvärt mellan barn som ropar och som vill säga sitt.

–För åtta år sen blev min dotter mobbad i skolan, Hon tyckte det var jättejobbigt och vi pratade med skolan men det ville inte ge sig. Då kände jag och med fru (Agnes, red.anm) att vi ville göra en berättelse som handlade om mobbning men som var tillräckligt spännande att läsa den, säger Elias.

Superhjälten Lisa som för första gången flyger och kan se hela stan uppifrån
Superhjälten Lisa som för första gången flyger och kan se hela stan uppifrån Foto: Jimmy Roth

Till en början handlade böckerna ”En handbok för superhjältar” om Lisa som flyttar till en ny stad och ny skola där hon blir mobbad av tre pojkar de första veckorna. När hon gömmer sig på biblioteket hittar hon en handbok för superhjältar som hon tar med hem och börjar träna. Det slutar med att hon blir som en hjälte för staden.

Raketstarten med 500 000 exemplar.

Nu i maj släpps den femte boken och den handlar om hur man får det att fungera i en grupp. Där inget till en början fungerar och samarbetet är dåligt.

–Men också den här inre resan som vi som människor gör, säger Elias.

Tillsammans med sin fru, Agnes, som illustrerar böckerna har de fått en raketstart. Bokserien har sålts i närmare 500 000 exemplar och har översatts till över 20 språk.

Efter föreläsningen fick alla barn göra sin egna bildserie och det var inget fel på deras engagemang och fantasi.

Fakta: Elias Våhlund

  • Familj: Fru och en dotter.
  • Bor: Lidingö utanför Stockholm.
  • Gör: Författare. Har skrivit fyra barnböcker i serien ”Handbok för superhjältar”. Han jobbar tillsammans med frun Agnes Våhlund, som illustrerar bilderna till varje bok. De är de bäst säljande böckerna från Nordstedts förlagsgrupp 2018.
  • Tidigare: Utbildad skådespelare och cirkusartist. Har startat och drivit cirkusgymnasium och en ettårig stuntutbildning. Även jobbat som regissör och manusförfattare.
  • Favorit superhjälte: Ironman

Mer nyheter