Fler män än kvinnor klarar körkortsproven på första försöket

Enligt Trafikverkets hemsida har Transportstyrelsen framtagit statistik från tidigare år, på hur många män och kvinnor som klarar förar- och kunskapsprovet på första försöket. Statistiken visar resultat på olika orter i landet, däribland orterna hör bland annat Kalmar till.

Närbild på hjulhuset på en bil, däcket syns också
Männen tar mer risker i trafik.   Foto: Piasels

Majoriteten mellan kvinnor och män för att ha klarat körkortsproven på första försöket tidigare år, är siffran hos männen betydligt högre en vad den är hos kvinnor. Totalt var det 406 personer som skrev kunskapsprovet på Trafikverket i Kalmar år 2019, av dessa var det endast 51 som var kvinnor. Men för den sammanlagda siffran för båda könen var det bara 208 personer utav 406, som klarade provet på första försöket. Statistiken avser körkortsbehörigheterna AM i mopedklass 1, A, A1, A2 som är prov för motorcykel och sedan B behörighet som är för personbil. Förarproven är även dem, männen som har en dominerande faktor för att godkännas på första försöket.

– Det som är positivt i det hela är att kvinnor, i helhet är mer försiktiga i trafiken en vad män är, säger Katarina Arvidsson från Trafikverket.

 

Amanda Sundin

Mer nyheter