Så jobbar Kalmar FF med att motverka doping

Doping är och har alltid varit ett aktuellt ämne. Inte minst i Sverige de senaste veckorna. Först var det brottaren Jenny Fransson som testades positivt för otillåtna medel och sedan löparen Robel Fsiha

Jenny Fransson hävdade att hon av misstag fått i sig den otillåtna substansen Metyltestosteron genom en vattenflaska på ett landslagsläger, men senare visade även Jenny Franssons B-prov positivt resultat. Robel Fsiha som menar att han bara tog en tablett mot förkylning väntar fortfarande på svar för sitt B-prov.

Historiskt sett har dopning alltid varit närvarande, inte minst i uthållighetsidrotter som cykling och friidrott. Hur ser det ut i fotbollsvärlden och hur arbetar elitlag med att motverka doping?

Jörgen Pettersson, sportchef hos Kalmar FF, berättar att spelarna i laget aldrig vet när ett dopingtest kan komma att ske.

– Vi i klubben skickar in en vistelserapportering till Riksidrottsförbundet (RF) där vi skriver var alla i laget är dag för dag under månaden. RF beslutar sedan om och när de kommer och gör kontroll. De kan komma till vilken träning som helst och plocka ut ett antal spelare. 

De spelarna som väljs ut för att testas får inte avvika utan måste genomföra testen. Kalmar FF som klubb har likt alla andra professionella föreningar inte möjlighet att själv dopingtesta sina spelare.

När en spelare eller ledare skriver kontrakt med klubben är det tydligt vad som gäller angående doping. 

– Vi har en policy kring doping och också kring andra områden som står med i samtliga spelares och ledares avtal och som ska följas.

Fakta: Fem kända svenska idrottare som varit dopade

  • Linda Haglund, friidrott (anabola steroider)
  • Tomas Johansson, brottning (anabola steroider)
  • Ludmila Engquist, friidrott (anabola steroider)
  • Nicklas Bäckström, ishockey (otillåten allergimedicin)
  • Andreas Gustafsson, gång (erytropoietin, epo)

Utbildning är något som spelare såväl som ledare får ta del av i olika former. Dels genom det Svenska fotbollsförbundet och Riksidrottsförbundet, men också Kalmar FF själva utbildar sina anställda.

– Ja, via information från och dialog med våra läkare och vår sjukgymnast så utbildar vi våra spelare och ledare för att motverka doping, säger Pettersson.

Även i samband med landslagssamlingar sker upprepade utbildningar som spelare får ta del av.

Genom åren har det kommit fram många olika rapporter om att även fotbollsspelare dopat sig. Sportbladet skrev bland annat om en undersökning som visade att en fjärdedel av spelarna i den spanska högstaligan i fotboll är dopade. I Sverige finns väldigt få fall över dopade fotbollsspelare. 2018 testades dock Sirius målvakt Joshua Wicks positivt för dopning och stängdes av omedelbart.

 

Mer nyheter