Nybro satsar på ligaspel i padel

Bollsporten padel har ökat i trend runt om i världen. Sporten har spridit sig från södra delarna i välden upp till dem norra delarna i Europa. I Sverige finns det totalt 360 banor i dag, enligt Padelförbundet. Bokningssajten MATCHi har även dem sett den ökade trenden av sporten, då bokningarna för alla banor runt om i landet blir allt fler.

I december hade småstadsorten Nybro invigning för den nya inomhus hallen. Fem banor som är uppbyggda med galler och plexiglas som väggar och golvet är gjort av konstgräs, tio meter i takhöjd och en lounge där man som åskådare kan sitta och ta sig en kopp varmt kaffe. Man känner sig som hemma helt enkelt. Sedan finns det en liten shop som är fullutrustad med alla olika padelartiklar, från skor och kläder till presentkort.

Padelbanorna, matcherna är i full gång.
Nybros padelhall, när matcherna är i full gång.     Foto: Amanda Sundin

Hur populärt har banbokningarna blivit i den nya hallen?

 – Banorna är oftast fullbokade och stämningen skapar vi tillsammans, säger Christian Johnsson, som är tränare för Nybro padelklubb.

I slutet på januari startade klubben upp ligaspel, det menas med att man alltid spelar i lag mot ett annat lag. Lagen som bildas är från företag, privatpersoner, damer och herrar. Nivåerna är nybörjare upp till division 4. Lagen får innehålla fler än 2 spelare men det får endast vara 2 spelare ute på plan per match.

Har intresset för ligaspelen varit lika stort för kvinnor som för män?

 – Nej det har det inte och det kommer dock ta ett tag innan det etablerar sig bland kvinnorna, det är bara 4 lag anmälda än så länge som spelar i division 1, säger Christian.

Christian vet tyvärr inte hur man ska kunna locka fler kvinnor till att vilja spela. Men för herrar har intresset varit betydligt större, det är totalt 24 lag som anmält sig och det kommer fortfarande in anmälningar. I ligaspelen är det bara 6 lag åt gången som spelar mot varandra. Vinsten när man ställer upp i ligaspelen är att man får flytta upp i division. Sedan om man förlorar i spelen får man helt enkelt flyttas ner i division.

Det har kommit en mängd lag i efterhand, från i slutet på januari när det väl startades upp. För herrar har ligaspelen körts i fyra omgångar redan.

Ett lag står och väntar på kommande boll.
Laget står och väntar spänt på kommande boll.
Foto: Amanda Sundin

Hur lång tid tar en match?

 – ­Matchtiderna är 90 minuter långa, även om matchen är avgjord efter så kallat 3 set, får man ändå utnyttja hela speltiden.

Hur räknar man set?

– En matchomgång kallas för game, för att vinna ett helt set ska man ha vunnit sex game. Poängen räknas 0, 15, 30 och 40 per game. Om poängen är 40 lika till lagen, så måste man vinna två poäng för att vinna gamet. Därefter är setet över.

 

Amanda Sundin

Mer nyheter