Festival bjuder på Norrländsk vemodsreggae och Karibisk Queen

Årets upplaga av Öland Roots börjar ta form. Med mindre än fem månader kvar är i princip hela årets line up klar och jämlikhet står i fokus.
– 
Vi hoppas att med stora satsningar kunna bli världens mest jämlika festival en dag, säger Noel Åberg i ledningsgruppen. 

En kvinnlig artist spelar för en fullsatt publik på festivalen Öland Roots.
Öland Roots har en hög frekvens av kvinnliga artister. Foto: Ali Jehad.

Sedan 2004 har reggaefestivalen i Stora Frö årligen lockat ca 7000 besökare. Den räknas som en av de största i sitt slag i Sverige.
Förra året var det fokus på kvinnliga artister och ledningen meddelade att de hade tagit det som ett aktivt beslut för att ändra på strukturer.
En grundläggande tanke med festivalen är att den ska ena folk.
–  Öland Roots är Sveriges mysigaste festival och det här är sjuttonde året av kärlek, solidaritet och medvetenhet. Förra året gjordes endast bokningar som frontades av kvinnor vilket ledde till en jämn fördelning på 50/50 mellan män och kvinnor på våra scener. Detta la grunden till ett jämställdhetsarbete vi arbetar med inför årets festival. I år bokas en balans mellan manliga och kvinnliga frontfigurer men från och med i år har vi tagit hjälp av en mall som har syftet att mäta jämställdhet och jämlikhet på alla plan, säger Noel Åberg som sitter i ledningsgruppen.

Testar gränser 
På hemsidan lovas det att gränser kommer att testas. Man menar att det inte finns några gränser för vad som kan inkluderas i en festival.
Förra året rapporterade Barometern att dessa gränser kunde inkludera annat, då några av festivalens deltagare ertappades med droger av Polisen, bland annat hasch i hembakade kolakakor. Utöver narkotikabrott rapporterades inga andra brott. Festivalen har en tydlig alkohol- och drogpolicy och samarbetar med Mörbylånga kommun för att “förebygga användandet av narkotika”.
Årets upplaga består av artister från Karibien som Queen Omega till Norrländska reggaegruppen Glesbygd’n och grupper och artister som alla på nåt sätt kombinerar reggae med något annat. Channel One System är med sin början på musikscenen på 70-talet det äldsta bandet.
Förutom musik finns tillfälle att prova yoga, dans, målning med mera.

Matupplevelser utlovas
Mat är en viktig del av festivalupplevelsen. Allt från “lyckliga” burgare till trerätters menyer signerat ekokocken Erik Måneld finns att välja mellan på festivalen.
– Som alltid på Öland roots erbjuds växtbaserad mat med inspiration från hela världen av närproducerade och ekologiska råvaror från vår egna tillsammansodling, säger Noel Åberg.
Festivalen ligger lite avsides, men enligt Noel Åberg ska det inte vara ett problem för att ta sig dit och därifrån.
–  Det är lätt att ta sig till festivalen med kollektivtrafik vilket många väljer att göra. Varje år skapas samåkningsgrupper för de som väljer att ta bilen.

Det ryktas om att folk till och med tar sig dit med traktor, är det sant?
– Ja, det stämmer. Parkeringen är en bit ifrån så det lokala fotbollslaget kör traktor med släp där besökare kan åka från parkeringen ner till området.

Hur ser det ut med tillgänglighet för människor med funktionsvariationer?
– Alla är välkomna till Öland Roots och såklart finns både anpassade toaletter och avsedda platser framför scenerna så att även personer som behöver det kan se spelningarna, avslutar Noel Åberg.
Festivalen pågår 8-11 juli.

Deltagare syns ägna sig åt hantverk
Deltagare kan ägna sig åt hantverk och andra aktiviteter mellan musikspelningar. Foto: Ali Jehad.

 

Em lite flicka gör konstverk av kottar
Festivalen ska erbjuda en trygg tillvaro för alla. För familjer med barn finns familjecamping. Foto: Ali Jehad

Mer nyheter