Min kropp är min egendom

Krönikören syns med armarna i kors. Bakgrund baby symboler.

I spegeln ser du på din kropp varje dag, det gäller bara att lära sig älska den. Men oftast har man andra tankar om sin kropp, än vad någon annan i sin närhet ser på den.

Får vem som helst kommentera hur vacker man är? eller att magen kommer minska så fort jag släpper av den största prutten jag aldrig gjort tidigare?

Som gravid kvinna kan man tycka att det är charmigt att få komplimanger om hur vacker man är en gång. Men att få den komplimangen, flera gånger i rad av en främmande man på ett fik i centrala Kalmar. Även i följd av samma man, få nedvärderande kommentarer om hur gaserna i mig ligger och samlas på grund av min stora gravida mage. Var inte förtjust i magen innan, som har givit mig flera extra kilon. Hur ska jag se på min kropp nu när en man på ett fik har fått säga sitt, om min kropp. Det var min egendom, det kändes som att jag gav den till honom. Med ett lätt valt ord, kränkt. Situationen blev obekväm, vart skulle jag ta vägen. Ville bara springa i väg och gömma mig. Har två månader kvar tills beräknad födsel, jag har redan gömt mig bakom pösiga kläder i totalt sju månader. Nu får det vara nog, jag ska inte gömma mig. Ska man inte vara stolt över vad man bär på i magen?

Mänskligheten har inte rätt att kommentera hur någon annans kropp ser ut. Man är född till en värld där det är sådant kroppskomplex. Mycket är för den sociala medier utvecklingen som sker i samhället. Uppvisandet av vad man har och hur man ser ut, via bilder och diverse videoklipp. Fortsätt dela, fast undvik kommentera andras inlägg negativt. Det skulle leda till att fler älskar sig själva, hur man än ser ut. Jag vill inte gömma, bara visa. Nu ska vi sluta vara negativa mot oss själva och istället börja hedra det vi ser i spegeln. Den kvinnliga kroppen är fantastisk på många sätt under en graviditet. Det markerar en kvinnlig svaghet, samtidigt som den ger uttryck för en styrka. Svagheten står för det hormonella och styrkan för att orka bära det värdefulla. Men att acceptera spegelbilden kommer ta tid, man ska bara försöka intala sig själv ”du duger som du är och hur du än ser ut”.

Mannen på fiket bör tänkt en gång extra, innan han uttryckte sig gott om min egendom.

Amanda Sundin

Mer nyheter