Börja titta uppåt Kalmar FF

Bild på krönikören med Gasten i bakgrunden

Efter två raka vinster mot Öster och Mjällby, ställdes Kalmar FF igår inför betydligt tuffare motstånd. Ett test som visade att saker går i rätt riktning för kalmarlaget.

Nanne Bergstrand är tillbaka i Kalmar, ja det har väl inte undgått någon. Guldtränaren från succéåret 2008 är tillbaka för fjärde gången. Har klubben drabbats av en nostalgisk sjuka eller finns det tecken på att den numera 65 år gamla Nanne Bergstrand faktiskt kan göra något nytt och fräscht med KFF?

Igår ställdes Kalmar FF inför danskt motstånd på Gasten. Nordsjälland, som ligger på sjunde plats i danska ligan, är bara några dagar från seriestart vilket bör innebära att de är i bättre fas och närmare sin toppform. Kalmar å sin sida är mitt i försäsongen och har två knappa månader till Allsvenskan startar. En förlust hade inte förvånat någon.

Istället blev det oavgjort, 1–1 efter att Kalmar FF:s Filip Sachpekidis gjort matchens första mål. Ett misstag från Hägg Johansson i Kalmarmålet gav gästerna kvitteringsmålet. Tungt mål att släppa in och deppiga miner i Kalmarlägret? Tvärtom.

Kalmar FF är obesegrade efter de tre första matcherna, när nu tävlingssäsongen närmar sig med Svenska Cupen i antågande. Men det är såklart långt ifrån första gången ett lag är obesegrade när det är så få matcher att jag kan räkna de på min högra hand. Så vad är det som ger mig positiva vibbar?

Jo, förutom att David Elm satt och kommenterade matchen i en liten husvagnsliknande skrubb, så verkar Nanne Bergstrand ha fått defensiven att sitta på ett imponerande sätt. Oavsett om det är en fyrbackslinje eller den trebackslinje som spelades mot Nordsjälland, så har laget endast släppt in ett mål såhär långt.

Nordsjälland ja, det är ett bra lag som Kalmar FF faktiskt stundtals spelade ut igår och framåt skapade inte danskarna mycket. De är mitt i sin säsong och bör vara klart närmare toppformen. Kapten Viktor Elm och landslagsmannen Fidan Aliti såg trygga ut i sina roller. Hemvändaren Svante Ingelsson visade glimtar av vad som kommer och kan kanske gårdagens bästa spelare Filip Sachpekidis få en hel säsong i form för en gång skull? Det vore bra för honom och för Kalmar. Lägg därtill att Nils Fröling fortfarande är kvar i klubben.

Dessutom hördes inte mycket av det ständiga gnällandet man brukar höra inne på Guldfågeln Arena. Det måste vara ett väldigt bra tecken.

Så vad kan man hoppas på? Att tro på en topplacering är uteslutet, att tro på en placering på övre halvan vore att drömma. Men att undvika en bottenstrid vilket många verkar ha ställt in sig på ska inte var en omöjlighet. Det är dags att börja tro på sig själva lite. Våga hoppas och våga sätt krav. Inledningen av den här säsongen har gett vibbar av att det kanske är dags att tita uppåt istället för neråt.

Mer nyheter