Skiftande siffror på behöriga lärare i länet

Blyertspenna på papper
Torsås, Kalmar och Mörbylånga är de kommunerna i länet som visar på högst antal behöriga lärare. Foto: Pixabay/Creative Commons

KALMAR LÄN. Statistik från Skolverket visar att antalet behöriga grundskollärare sviktar runt om i landet. I Kalmar län visar statistiken att lärarkåren till största del består av lärare med lärarexamen, men att främst en kommun sticker ut.

DN rapporterade på måndagskvällen att det är skralt om behöriga lärare i Stockholmsområdet men att arbetslösheten för utbildade lärare stiger. Kalmar län visar överlag på en god statistik när det gäller behöriga lärare på sina grundskolor men kommunerna Hultsfred, Högsby och Vimmerby ligger lägre än resten av länet. Statistik från Skolverket visar att Hultsfreds kommun är den kommun som ligger lägst där endast 45,6% av lärarkåren har behörighet.

– Jag tror att de låga siffrorna kan bero på att Hultsfred geografiskt sett inte ligger så bra till, och att nyexaminerade lärare hellre vänder sig till områden som antingen ligger i en större stad eller som är i anknytning till studieorten, säger Yvonne Nelson, verksamhetschef för grundskola och grundsärskola i Hultsfreds kommun. Yvonne Nelson menar däremot att ett aktivt arbete har gjorts inom kommunen sedan statistiken presenterats av Skolverket 2019.

– Det som inte står i statistiken är ju att vi gör väldigt mycket för att få våra lärare att utvecklas. Många av våra anställda inom grundskolan studerar samtidigt som de arbetar hos oss, och på så sätt kommer vi få fler utbildade lärare inom kommunen, säger Yvonne Nelson.

Samarbetet som går under förkortningen VAL (Vidareutbildning av lärare) är en kompletterande utbildning som är till för den som arbetar som lärare men saknar examen. På så sätt hoppas verksamhetschefen att siffrorna för behöriga lärare kommer gå upp. Medelvärdet för utbildade lärare i länet är 69,5% vilket är lägre än båda grannlänen Kronoberg och Jönköping, som har ett medelvärde på 74% respektive 76,5%.

 Statistik för behöriga lärare i Kalmar län:

Borgholm: 75,3 %          

Emmaboda: 71,2%       

Hultsfred: 45,6%

Högsby: 52,4%

Kalmar: 87,1% 

Mönsterås: 70,5%

Mörbylånga: 76,4%

Nybro: 72,2%

Oskarshamn: 71,1%

Torsås: 81,8%

Vimmerby: 64,1%

Västervik: 66,7%

 Statistik hämtad från Skolverket.se