Minireaktorn kan rädda underskottet av el

Oskarshamns kärnkraftverk
Den mindre reaktorn förväntas vara i fullt bruk någon gång under 2030-talet. Foto: Wikipedia

OSKARSHAMN. Vid årsskiftet stängdes kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 ner för gott och sedan dess har Sveriges elförbrukning varit ett väldiskuterat ämne i riksdagen. Elpriserna har stigit och frågan om vi kommer ha tillräckligt med el för att försörja landet har blivit allt mer omtalad. Samtidigt planeras bygget av en mindre reaktor i Oskarshamn, som de hoppas ska kunna balansera underskottet av energi i framtiden. 

Elbrist och höga elpriser har präglat landet under de senaste månaderna och problemen verkar hålla i sig ett tag till. I Region Norrbotten rapporterade under förra året att det överskott av el man tidigare delat med sig av till södra Sverige, inte kommer kunna gå att räkna med efter 2028. Detta på grund av stora industriella satsningar i norr, som kommer kräva stora delar el.

Socialdemokraternas ledamöter Hans Hoff, Adnan Dibrani och Sara Heikkinen Breitholtz har nu lämnat in en motion till regeringen om att bygga ut kärnkraften för att inte farhågorna om elbrist i landet ska bli en verklighet. Enligt dem är kärnkraft den enda säkra lösningen för att inte företagen ska lämna landet. 

– De stora företagen vi har i vårt land ska vi vara väldigt stolta över. Men företagen är ofta globala och kan lägga sina satsningar i andra länder om inte elproduktionen kan säkras – något som skulle få förödande konsekvenser för Sverige, säger Hans Hoff i en intervju med Aftonbladet

Samtidigt har Uniper, som äger och driver kärnkraftverket i Oskarshamn, och Blykalla tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan lämnat in en ansökan till Elmyndigheten för att få finansiering till en prototyp av en mindre modulär reaktor. Reaktorn som kommer att vara cirka tre till fyra meter lång, bred och hög förväntas vara i bruk till mitten av 2030-talet och pressansvarige Anders Östberg på Uniper tror att det kan bli en viktig del av elförbrukningen i framtiden. 

– På sikt kommer de så kallade SMR-reaktorerna (Small Modular Reactor) kunna spela en viktig roll i vårt elförsörjningssystem och självklart balansera upp ett underskott i kraftbalansen. Det som planeras för dagen är att bygga upp en forskningsmiljö hos oss på OKG där material och annat provas ut som förberedelser för framtida tillverkning, skriver Anders Östberg till Masten.