”Ställ dig sist i kön, jag var först”

Krönikören Simon Karlsson.
Texten är personlig och åsikterna är skribentens egna. Grafik: Simon Karlsson

KRÖNIKA. Vem ska gå först? Det är den största frågan i Sverige år 2021 – året när vi slutade köa. Ja, tänk att den dagen skulle komma. Det hade jag aldrig trott 2019.

Vi svenskar gillar att köa. Ordning och reda. Vi älskar det! Tränger sig någon, då säger vi ifrån, men behöver någon gå före av en viss anledning är vi mer givmilda. Vanligtvis hör man snälla svenskar säga “du har färre varor, du kan gå först”. Vaccinåret 2021 säger ingen så längre, i alla fall skriker ingen det högt. Sedan det blev klart att vi har en vaccin mot covid-19 hör jag allt fler säga ”Jag måste få vaccin snart, jag måste få träffa mina barnbarn!” ”Ge mig vaccin, jag är läkare!, ”Vaccin? Ja, tack! Jag har hus i Marbella”. Alla dessa meningar har jag hört från bekanta i min omgivning. Du som läser har säkert hört andra säga något liknande. Alla tre är hyggliga människor som betalar skatt och hjälper tanter över gatan, men är de påväg att ändras som människor i grunden, eller är deras vaccingirighet ett undantag? De kanske hade betett sig som vanligt om inte vore för ”coviden”. Det får framtiden utvisa.

Vem ska egentligen gå först? Politiker och sjukvårdsledningar var inte ens överens om vem som skulle få vaccinet först? Äldre ställdes mot personal i samhällsviktiga funktioner. Samtidigt som vaccineringen nu pågår för fullt har en del börjat trängas i kön. Jag behöver inte nämna vilka det är, för det läser vi om och ser i nyheter varje vecka nu. Får de vaccin för att det råkar finnas i deras närhet, eller för att det skulle slängas? Ja, det finns nog inget riktigt svar, inte än i alla fall. Ett annat svar stavas rädsla. I ett år har vi levt med pandemin. Först fick vid höra att det kan dröja fler år, men forskarna på de stora läkemedelsbolagen har jobbat stenhårt för mänsklighetens skull och säkerligen för deras ekonomins skull. När det nu finns ett vaccin så innebär det såklart att ens pandemirädsla enkelt kan botas med ett vaccin. Då förstår jag såklart att det är enkelt att ta en spruta om den nu ändå skulle slängas… Men, ska man låta ens rädsla gå före kön. Sveriges viktigaste kö just nu! Det är upp till dig som står där och ser sprutan framför dig. Det vill inte jag svara på. Det är lätt att sitta här på redaktionen och säga ”Jag hade inte tagit sprutan, det är fel”. Om man skulle ställas inför det här scenariot, så hade säkert många tagit chansen. Vem vill inte ha ett vaccin 2021? Men ska jaget gå före laget? I det här fallet menar jag laget Sverige. Vi som älskar köer och uppenbarligen även hatar köer.

Samtidigt blir jag glad över att så många yrkesgrupper klassar sig som samhällsviktiga. Alltifrån butikspersonal till poliser och allt där emellan, inte minst journalister. Kul att alla känner sig viktiga. Det hoppas jag peppar många att fortsätta arbeta hårt varje dag för att landet ska snurra. Ni som har gått före i kön måste känna er extremt viktiga. Kul, fortsätt jobba hårt och glöm inte att skriva upp tiden det tog att få vaccinet. Du har ett samhällsviktigt arbete – glöm inte det. Varje minut är dyrbar.

Vaccinåret 2021 är mer välkommet än coronaåret 2020 och våra vänner i Kina firar samtidigt ”Oxens år”. I fjol var det ”Råttans år”. Vem vinner? Oxen eller råttan? Jag vill nog säga att det är oxen. Den är störst och starkast. Med det vill jag säga att 2021 blir ett bättre och starkare år, kom i håg att vänta på din tur och rätta in dig i kön, så blir det snart ordning och reda. Även du är viktig för Sverige, tro mig.