Sockerärtor på bord
Baljväxtens dag firas den 10 februari. Foto: Elin Nilsson

Baljväxtens dag är idag!

Baljväxtens dag infördes efter framgången med Baljväxtens år 2016 som arrangerades av Förenta Nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO. FN menar att baljväxterna är en stor del av att hantera olika samhällsproblem som finns idag.

Baljväxtens dag är till för att sprida kunskap om näringsvärdet hos olika baljväxter samt det värdet de har för ett långvarigt och hållbart system för mat. Förenta Nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, förklarar att dagen är en viktig del i att ta tag i samhällsproblem som fattigdom, matens säkerhet, människans hälsa och miljön och bidrar till att nå hållbarhetsmålen.

Varför baljväxter?

  • Baljväxter innehåller mycket näringsämnen och har hög halt av protein. De är fettsnåla och rika på fiber och kan därför sänka kolesterolet och hjälpa till att kontrollera blodsockret och rekommenderas därför till dem med diabetes eller hjärtproblem.
  • Jordbrukare har stor användning av baljväxter för att de både kan konsumera och sälja dem, vilket hjälper till ekonomiskt och när det gäller matens säkerhet.
  • Baljväxternas möjligheter till kvävefixering förbättrar jordens fruktbarhet, vilket gör odlingarna mer fruktbara.
  • Vid samodling kan baljväxterna även bidra med biologisk mångfald.
  • De kan också användas som substitut för andra ämnen för att nå kvävefixering och är därför även en fördel för miljön.


    Källa: UN.org