
Idag den 16:e februari är det semlans dag, eller snarare Fettisdagen som det heter i kalendern. Många bagerier och konditorier laddar upp för fullt för den här dagen i hela Sverige och förväntas sälja mycket semlor.
Emma Norrbhom som jobbar på Ekelunds Konditori i Kalmar, under samma ägande som Danska Wienerbageriet, har höga förhoppningar om dagens försäljning.
– Vi tillsammans med Danska Wienerbageriet brukar sälja runt 8000-10000 semlor sammanlagt, med leveranserna och försäljningen här i butiken, så vi siktar på liknande i år, säger Emma till Juvenilen.
Lite annorlunda i år
En stor del av leveransbeställningarna inför fettisdagen kommer oftast från företag som köper in större mängder till sina kontor och anställda. I och med coronapandemin och att folk i största möjlighet jobbar hemifrån förväntas den summan att minska. Den förändringen har märkts av berättar hon.
– Ja, leveransbeställningarna har minskat lite har vi märkt faktiskt, dock verkar folk fika mer under Corona så försäljningen i butik har ökat, säger Emma.
Semlor är ofta en vattendelare. Många kan tycka att brödet är torrt eller att mandelmassan förstör. Därför har semlor kommit på senaste tiden i olika varianter. De olika sorterna skapar också trender, bland annat år 2015 då semmel-wrapen expolderade på sociala medier. I år försöker därför konditoriet erbjuda något för alla berättar Emma. De satsar på ett större utbud utöver den klassiska semlan. Specialsemlorna som erbjuds är allt från minisemlor och veganska alternativ till semmelwrappen och vaniljsemlor så alla ska hitta något som passar.