VASSMOLÖSA. Idag är det knäckebrödets dag. Det betyder att det är full fart ute hos Solmarka Gårdsbageri i Vassmolösa, strax utanför Kalmar. Bland skorpor och matbröd bakar nämligen bageriet även sina egna knäckebröd. I detta bildspel får ni följa med på knäckebrödets resa från korn till förpackning.
Solmarka Bageri tror inte på några genvägar. Därför maler de själva sitt mjöl på stenkvarn för att få spröda och smakrika knäckebröd.
FOTO: Christoffer Åhlander
Bagaren Rafael Bernandes skopar och väger upp inför morgondagens bakning.
FOTO: Christoffer Åhlander
Knäckebrödet är bakat på rågmjöl och grahamsmjöl, som sedan blandas tillsammans med olivolja, havssalt och sesamfrö.
FOTO: Christoffer Åhlander
Anne-Marie Hultberg, delägare och administratör, visar vägen till nästa process.
FOTO: Christoffer Åhlander
Anne-Marie Hultberg förklarar att knäckebrödet bakas i 230-250 grader och kommer sedan ut likt en pepparkaksdeg.
FOTO: Christoffer Åhlander
Knäckebrödet skivas sedan med såg för att uppnå de klassiska rutorna.
FOTO: Christoffer Åhlander
Vidare rullas de sedan ner på band för sortering.
FOTO: Christoffer Åhlander
I slutet av bandet ligger massvis av spröda knäckebröd uppradade, med 12 stycken vardera hög.
FOTO: Christoffer Åhlander
Marcel Kortekaas även han delägare och bagare, samtalar med Anne-Marie Hultberg om dagens arbete.
FOTO: Christoffer Åhlander
Till sist är det bara paketeringen kvar, innan konsumenten kan avnjuta ett riktigt gott knäckebröd.
FOTO: Christoffer Åhlander
Sådär blir ett knäckebröd till vid Solmarka Gårdsbageri. Bara att hugga in!
FOTO: Christoffer Åhlander




