Villaägare får sota för höga elpriser

Ola Quist rengör en skorsten från sot.
Ola Quist "pumpar" en skorstenskanal för att rengöra den från sot. Foto: Wiktor Lidvall

Invånarna i Kalmar kommun försöker kompensera för höga elpriser med andra energikällor. Kalmars sotare har fullt sjå med att besiktiga både nya vedpannor och gamla som tas i bruk på nytt.
– Jag förväntas göra 9-10 timmars jobb på en åttatimmars arbetsdag, säger skorstensfejarteknikern Ola Quist.

Elpriserna förväntas stiga ordentligt i vinter. Husägare ser sig om efter sätt att minska sina utgifter, ett sätt är att värma upp huset via andra källor än elnätet. Kalmar kommun har fått många ansökningar om installation av nya ved- och pelletspannor, dessutom tas gamla pannor i bruk igen.

– Det är väldigt mycket, många vill ha igång sina eldstäder innan vintern. Elpriserna är som de är, det är lite hysteri med eldning just nu. Man vill ju kapa sina kostnader, säger Ola Quist på Kalmar sotning och ventilation.

Ola Quist berättar att firman fick in 190 samtal på en dag förra veckan, merparten gällde besiktning och sotning av nya och gamla vedpannor. Kollegan Christer Gustavsson på Kalmar sotning och ventilation uppger att de har rekordmånga besiktningar att utföra just nu.

– Det är väldigt många befintliga eldstäder, folk som vill ha igång sina gamla pannor och kaminer. Det är många nya också. Kamintillverkare, installatörer, vi har alla mycket att göra, säger Ola Quist.

Varför tror du att fler väljer vedeldat?

– Ekonomi. Det är väl den främsta anledningen, när elpriserna blir som de blir, och väntas bli väldigt dyra under vintern, svarar Ola.

Ved är ett förnybart bränsle då nya träd kan planteras, vilka så småningom börjar binda koldioxid. Vedeldning innebär dock en form av förbränning. Just denna typ av förbränning är enligt Naturvårdsverket en stor orsak till sotspridning kring Arktis, vilket påskyndar issmältningen. Ola Quist berättar att den nya generationen av pannor hjälper till att minska på utsläppen från vedeldning.

BILDEXTRA: En sotares vardag

– Har man en äldre panna så släpper den ju ut mer. Nya pannor som installeras måste vara miljögodkända i Sverige, vilket vi tittar på vid en besiktning. De pannorna har oftast en underförbränning, en keramisk insats, det blir så ren förbränning som möjligt, säger han.

I en rapport beställd av regeringen 2019 framhåller även Naturvårdsverket den nya generationen vedpannors effektivitet. Vedeldning är inte det miljövänligaste alternativet, men jämfört med fossila reservkraftverk innebär det trots allt en fördel.

– Eldar man på ett korrekt sätt så blir det relativt rent stoft som kommer ut ur skorstenen. Det är ju bättre med vedeldning än att de eldar stora mängder olja i Karlshamnsverket, avslutar Ola.

Senaste nytt

Nästa live

Dagar
Timmar
Minuter

Tipsa oss!