Kön hos barn- och ungdomspsykiatrin har ökat under de senaste fem åren. Mats Petersson som är psykiatridirektör på Region Kalmar län säger att det är ett väldigt komplext problem.
År 2018 påbörjades 63,4% av utredningar och behandlingar inom 30 dagar från det att någon sökte vård på barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar. År 2021 har den siffran minskat till 26,1%. Det enligt Kommun- och landstingsdatabasen. Enligt Mats Petersson som är psykiatridirektör på Region Kalmar län har de runt 4000 inskrivna patienter varje år.
-Det är ju oerhört olyckligt, säger Mats Petersson om psykisk ohälsa.
Mats Petersson säger att en anledning till att det blir längre köer är att vårdbehovet är väldigt stort. Han säger att Kalmar har en högre andel inskrivna patienter sett till antalet invånare i länet jämfört med rikssnittet. Han tillägger även att om Kalmar skulle ligga på rikssnittet så skulle de ha runt 3000 inskrivna patienter varje år istället för 4000. Mats Petersson säger även att han tror att det blivit fler som söker psykiatrisk vård för att det är mer accepterat att prata om det. En annan anledning till köerna är enligt honom att det saknas psykiater och psykologer inom barn- och ungdomspsykiatrin.
För att lösa problemen säger han att det är viktigt att alla patienter kommer till rätt ställe på rätt nivå och får den hjälpen de behöver. Enligt Mats Petersson finns även lösningen i samhället och att det behövs förebyggande arbete på många olika platser. Han säger att det är viktigt att arbeta förebyggande istället för att arbeta reaktivt.