Förra veckan rapporterade SVT om att allt yngre personer umgås och rör sig i kriminella kretsar inom Stockholm. Kommunpolis Nikolaos Kalcidis i Kalmar ser liknande förlopp i kommunen, men poängterar också att det är en komplext.
—Vi ser personer här som är knutna till kriminalitet, vi har inte gängkriminalitet i samma utsträckning som i större städer, men vi har lokala kriminella nätverk här. Vi ser ibland att de spelar fotboll med små grabbar på gården. Men ofta är de bekanta sedan tidigare, säger Nikolaos Kalcidis.
Han berättar att människor är uppvuxna i de utsatta områdena och har sin familj där. Det kan vara småsyskon till de kriminella, kusiner eller broderns kompis. Det är inte tio kriminella som är tagna helt ur sitt sammanhang som står där.
—Det är inte lämpligt med umgänge, men det går inte heller att förbjuda. Vi jobbar med att förhindra och identifiera vilka de här personerna är och prata med deras föräldrar. Verkligheten är svår, det kan vara en storebror. Ska vi säga till dem att de inte får umgås med sina syskon? Det är komplext, säger Nikolaos Kalcidis.
Nikolaos Kalcidis gillar inte ordet “rekrytering” och använder sig av ordet “infasning över tid” då han tycker att det ger en tydligare bild.
—Rekrytering är för mig en form av överenskommelse, som en arbetsintervju. Du rekryteras till ett jobb. Det här jobbet ska du göra och den här lönen får du. Jag anser inte att det går till så. Jag skulle säga att det sker en infasning över tid. I de yngre åldrarna är det inte uttalat att det handlar om brott “du ska sälja narkotika för att” utan det handlar mer om att man hänger, spelar fotboll och bjuder på pizza. Det börjar oftast med små och mindre ärenden, hålla vakt, lämna ett litet paket, bära etc. Med tiden när man blir äldre så blir man mer insyltad, säger Nikolaos Kalcidis.
Han poängterar också att polisens jobb är att arbeta preventivt mot situationer och iaktta, inte arbeta socialt preventivt. De rapporterar sina iakttagelser till socialtjänsten, som arbetar med social prevention i sitt huvuduppdrag.
—Det är inget brott att umgås med kriminella. Men det är svårigheter, personerna är födda och uppvuxna i områdena och ibland har de även släktskap. Det är komplext. Vi kan påtala olämplighet, men inte förbjuda, det är upp till föräldrarna, säger Nikolaos Kalcidis.