Han är en röst för psykisk ohälsa

En man med skägg poserar. Han har blå jeansjacka och keps på huvudet.
Erik Bring på Bergen, Norge, år 2022. Foto: Privat

Erik Bring har brottats med depressioner, självmordstankar och varit tvångsinlagd på psykvården vid två tillfällen i livet. Han beskriver sin resa från en kaotisk tillvaro till en mer balanserad och harmonisk vardag.

Erik Bring är musiker, föreläsare och ambassadör för organisationen Hjärnkoll som lyfter frågan om psykisk ohälsa. Innan Erik Bring förstod att han led av psykisk ohälsa hade han magbesvär, upprepade infektioner och förkylningar och svårt att äta tillräckligt. Hans tillstånd försämrades allteftersom vuxenlivet trängde sig på. Erik Bring fick svårare att andas och upplevde sin första panikångest när vardagslivet blev för kaotiskt och ostrukturerat.

— ­­I takt med att jag började bråka i en tidigare relation fick jag även sömnproblem. Det var då det inte gick att hantera vardagen längre, säger Erik Bring.

Erik tror på att man aktivt måste lyssna, men framför allt, vara mottaglig när någon vill prata om sitt mående. Något han själv saknade när han mådde dåligt.

— När en man aktivt söker hjälp för sitt mående, då har det gått väldigt långt. Jag tror att vi bär på känslor längre och känner oss ensamma i större utsträckning än kvinnor. En man som mår dåligt och inte arbetar befinner sig i riskzonen för självmord då mannens identitet ofta är förknippat till hans yrke, säger Erik Bring.

När allting blev för mycket för Erik Bring sökte han hjälp och tog kontakt med psykiatrin. Han hade kraftiga humörsvängningar och hade varit isolerad under längre tid. Det resulterade i månader av likgiltighet innan vändpunkten kom. Ett aktivt engagemang i tolvstegsprogrammet, kärleken till musiken och en acceptans av sina känslor gjorde att Erik började må bättre.

Tolvstegsprogrammet är ett självhjälpsprogram skapat av Anonyma Alkoholister (AA) för att motverka drog och alkoholmissbruk. Metoden används också för att motverka tvångsmässiga och andra skadliga beteenden.

— När jag var inlagd inom psykiatrin fick jag låna en gitarr på avdelningen. Jag spelade i allrummet vilket var förlösande, både jag och andra sken upp. Några år senare spelade jag där som artist och inte som intagen, vilket var jävligt coolt att få sluta den cirkeln, säger Erik Bring.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Akuta lägen: 112 eller psykiatrisk akutmottagning.

Bris: Telefon: 116 111. Alltid öppet. Chatt och mail: https://bris.se/for-barn-och-unga/prata-med-oss/ 

Jourhavande kompis (barn och unga upp till 25 år): Chatt:
https://www.rkuf.se/fa-hjalp/jourhavande-kompis 

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80. Samtal mellan 21-06. https://www.jourhavande-medmanniska.se 

Mind självmordslinje: Telefon: 90 101. Chatt. https://mind.se

Bild av Michaela Bjerkebo

Michaela Bjerkebo

Senaste nytt

Nästa live

Dagar
Timmar
Minuter

Tipsa oss!