Bildreportage: Matkrisen drabbar bönderna hårt

Kalv som kikar fram bland hö
De höga priserna på bränsle och gödning kommer få lantbrukare att minska antalet kalvar de tar. Foto: Sonja Lagerwall

Inflation och höga priser på mat, el och bränsle. Det är många som drabbas av det ekonomiskt tuffa läget, inte minst våra svenska bönder. När bönderna drabbas och inte kan producera livsmedel i den takten de brukar, drabbas alla i landet.

Att vara lantbrukare just nu är inte lätt. På grund av bland annat Rysslands invasion av Ukraina har priserna på diesel och gödning ökat kraftigt. De höga priserna på gödsel och bränsle leder i sin tur till att matpriserna höjs och att mängden mat på hyllorna minskar. Riksdagen röstade i somras igenom ett krisstöd för att hjälpa lantbrukare och framför allt djurbönderna som är i en extra utsatt situation. LRF, Lantbrukarnas riksförbund, kan däremot meddela att krisstödet som går till lantbruket på 1,3 miljarder kronor bara täcker en tredjedel av prishöjningarna. Drabbade bönder kunde söka krisstöd hos jordbruksverket mellan 9 augusti och 20 september. Det har även satts in stöd för att hjälpa yrkesfiskare och växthusföretag.

Som om årens problem inte vore nog så har bönderna på Öland har i flera år kämpat mot torka. LRF rapporterade om kraftig torka under 2018 och efter det har det hållit i sig. Bristen på vatten gav dåliga skördar och för lite foder till djuren. I år började det äntligen växa igen, men efter de tidigare årens foderbrist så har djurbesättningarna blivit mindre. Bönderna var tvungna att minska på sina djurbestånd tidigare år för att fodret skulle räcka. Mikael Karlsson har arbetat med lantbruk på Öland i över 30 år. Han berättar att antalet kalvar de får har minskat ordentligt de senaste åren. Nu när det äntligen går att få foder så har kalvarna som fötts de tidigare åren varit för få. När Sverige är mer beroende av egen lokal produktion av mat är kött och mjölkdjuren inte tillräckligt många.  

Det ekonomiskt svåra läget, gör det svårt för bönderna att veta hur de ska prioritera sin skörd.

– Det som är svårt nu är att avgöra vad som är bäst ekonomiskt. Att sälja spannmålet eller ge det till djuren, säger Mikael Karlsson, lantbrukare på Öland.

Mikael Karlsson förklarar att just nu kan det vara mer gynnsamt att sälja spannmålet till matproducenter än att göra foder av det. Säljs spannmålet kommer bönderna behöva ge sämre foder till sina djur, vilket kommer leda till att djuren inte blir så stora. 

Det är nu under hösten som gödningen och bränslet behövs för att förbereda 2023 års skörd. LRF meddelar att en av fyra producenter av animalieprodukter planerar att minska sin verksamhet, vilket de menar kommer att märkas av i matbutikerna. Önskan från bönderna om att kalvarna nästa år ska vara fler kommer kanske inte kunna bli sann.

Senaste nytt

Nästa live

Dagar
Timmar
Minuter

Tipsa oss!