Rösterna har blivit räknade och Kalmar har fått ett resultat i valet till Kommunfullmäktige. Socialdemokraterna är fortsatt största parti men gapet ner till Moderaterna har krympt med hästlängder jämfört med det förra valet, fyra år tidigare.
Valrörelsen har nått sitt slut och valets vinnare och förlorare har vuxit fram. Ett val som återigen visade att Kalmar röstar som Sverige röstar, till riksdagen i alla fall. Till kommunfullmäktige ser resultaten väldigt annorlunda ut. Här är Socialdemokraterna fortsatt störst trots ett tapp på 4,3 procentenheter. Moderaterna är fortsatt näst störst, trots en uppgång på 5,6 procentenheter.
“Tankeställare”
Roger Kaliff, Socialdemokrat och ordförande i kommunfullmäktige kallar resultatet för en tankeställare men har valt att inte tänka för mycket kring Moderaternas framgång då han själv påstår att de slagit från ett ”lågt läge”, dessutom är vänsterblocket fortsatt störst. För Socialdemokraterna väntar nu ett arbete där de måste analysera varför detta valet gick som det gick och hur de på bästa sätt ska förbereda sig inför kommande val.
– Diskussionerna kring hur det blev som det blev är i gång och det är lite för tidigt för att veta exakt vad som gick fel, säger Roger Kaliff (S).
Enligt honom är ambitionen att ta sig upp till samma nivå som tidigare, eller kanske till och med öka lite. En ambition han säkert delar med motståndarna på andra sidan av det politiska spektrumet.
Ökat stöd för Moderaterna
Moderaterna gjorde en motsatt resa jämfört med Socialdemokraterna och ökade starkt i valet till kommunfullmäktige. Något som Per-Olof Jonsson (M), Moderat och 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige, tror beror på deras nya lag.
– Vi har ett bra lag som är trovärdigt och varit mer energiska än förra valrörelsen. Vi har knackat fler dörrar och jobbat hårdare, säger Per-Olof Jonsson (M).
Han tror dock inte att det är så mycket nya arbetsuppgifter som kommer med framgångarna. Valet har skapat nya kontakter med politiker som nu jobbar närmre regeringen, men deras kommunala arbete förändras inte.
– Vi kommer fortsätta på samma och vi brukade vara rätt så framgångsrika redan innan, för även då vi fått ett nej brukar Socialdemokraterna alltid plocka upp våra frågor, säger Per-Olof Jonsson (M)
Förändrad politisk spelplan i Kalmar
Valresultatet till riksdagen och kommunfullmäktige i Kalmar tyder på en förändring i den politiska spelplanen. Moderaterna och Sverigedemokraterna får ökat inflytande och stärkta kontakter på de olika politiska nivåerna. Några större förändringar lär detta inte innebära och det tror inte heller företräderna för S och M. Men en jämnare fördelning av mandaten kan öppna upp dörren för en ny vågmästare och skapa en större instabilitet i Kalmars politiska klimat.