Grundvattnet har sänkts av Kalmars soliga sommar

Stenar med sjögräs vid ovanför vattenytan.
Under torka sjunker vattennivån med 1 cm varje dag. Foto: Casper Krantz

Vattennivåerna i Kalmar har varit låga sedan april och det har påverkat länet på flera sätt. Olika omständigheter har gjort att grundvattennivåerna inte återhämtat sig.

Höga temperaturer har hållit grundvattennivåerna nere under sommaren men även bristen på nederbörd under vintern har gjort att det finns ont om vatten. Utöver dessa faktorer finns det ytterligare en som hållit det torrt i Kalmar.

– Det är en speciell situation i Kalmar för att vi ligger i en regnskugga vilket betyder att mycket av det regnet som faller i höglandet inne i landet fastnar där. Det faller inte regn över Öland eller östra Kalmar län. Vi har haft en speciell situation med extremt lite nederbörd under sommaren. Kalmar har sina utmaningar helt klart säger Johannes Pohl, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Kalmar.

Även fast det är låga grundvattennivåer nu så har det varit värre. Johannes Pohl minns “de stora torråren” från år 2016 till år 2018.

– Det var då det var som värst, man såg en extremt liten grundvattennivå som framförallt påverkade Ölands dricksvattenproduktion. Det blev ett akut läge som fick oss att utöka beredskapen genom att bygga upp ett avsaltningsverk i Östersjön. Avsaltningsverket är till för att enklare kunna förse Öland med dricksvatten genom att omvandla saltvatten till dricksvatten. Vi är mer förberedda idag på att försörja oss på dricksvatten än tidigare.

Trots att förra vintern hade lite nederbörd har Johannes Pohl hopp om att vattnet kommer att återvända under senhösten.

– Vi arbetar med ett scenario där vi tror att det kommer vända i slutet av oktober eftersom det kommer mer nederbörd som kombineras med lägre temperaturer. Det brukar leda till att grundvattennivåerna höjs.

Senaste nytt

Nästa live

Dagar
Timmar
Minuter

Tipsa oss!