Samtal om ungas psykiska ohälsa på Linnéuniversitetet

Människor sitter i blåa fåtöljer och lyssnar på föreläsningen om psykisk ohälsa.
Bland publiken fanns skolkuratorer, skolsköterskor och lärare från förskolan och uppåt. Foto: Magnus Bruhn

Under tisdagen lyftes unga män och kvinnors psykiska ohälsa på Linnéuniversitetet i Kalmar. Magdalena Ståhle och Linda Hiltunen föreläste om psykisk ohälsa och vad vi kan göra för de unga. Föreläsningar blandades med gruppdiskussioner från personal inom skolverksamhet.

— Vi behöver vara tydliga med vilka vägar som finns och hur man går tillväga. Alla kan göra något. Bara att se en ung människa. Fråga hur det är, uppmärksamma, bekräfta, lyssna! Det kan alla göra oavsett vart vi befinner oss, säger Linda Hiltunen. 

Linda Hiltunen är lektor i sociologi vid Linnéuniversitetet i Växjö. Hon inleder dagen med att hålla en föreläsning där hon berättar om sina forskningsresultat kring ungas psykiska ohälsa. Hon berättar att det finns olika definitioner av psykisk hälsa. Psykisk ohälsa handlar bland annat om “upplevda besvär” samtidigt som diagnoser ska klassas som psykiatriska tillstånd. 

Hennes forskning visar också att unga människor och vuxna inte ser på psykisk ohälsa på samma sätt. Några av orden som unga ofta använder för att beskriva sin ohälsa är stress, oro, social isolering, panikångest och sömnproblem. 

”Psykisk ohälsa behöver inte vara att man har en kass dag, utan det varar under en längre tid eller period. Jag tänker att psykisk ohälsa är mer om det börjar bli skadligt och påverkar allt.”

-Ung tjej. Citat hämtat från Linda Hiltunens föreläsning.

Magdalena Ståhle är legitimerad psykolog och verksamhetschef på barn och ungdomshälsan i Kalmar. Hon tror att den psykiska ohälsan är högre bland unga män på grund av populärkulturen och att kvinnor har lättare för att uttrycka sig.

— Populärkulturen är en avspegling på machokulturen som fortfarande lever kvar idag. Män blir indoktrinerade från början i den stereotypiska mansrollen genom serier och filmer. Kvinnor har en större kapacitet att formulera sig och prata om sina känslor, män sluter gärna in sig och försöker bearbeta allting själva i större utsträckning, säger Magdalena Ståhle. 

Hon menar att vi lever i ett mer öppet samhälle idag, där det inte är fult att prata om känslor. Magdalena Ståhle säger också att barn måste lära sig att stå ut och skilja på vad som är normalt dåligt mående och vad som är psykisk ohälsa. Under sin föreläsning talar hon om att många barn oroar sina föräldrar i onödan när de uttrycker sig med ord som “panikångest” och “depression”. Verksamhetschefen berättar också om vad vi kan göra för att förhindra att mäns depressioner eskalerar.

— Prata, prata, prata och prata. Våga sätta ord på känslor och försök att prata med din bästa vän om hur du har det. Var en förebild och var ärlig, säger Magdalena Ståhle. 

Under föreläsningen visar lektorn Linda Hiltunen ett citat från en ung kille som uttrycker sitt mående “Ena sekunden så känns det som att världen ska gå under och andra sekunden kan det vara den bästa dagen i mitt liv. […] Det går fram och tillbaka.”

 

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Akuta lägen:

112 eller psykiatrisk akutmottagning.

Bris: 

Telefon: 116 111
Alltid öppet.
Chatt och mail:
https://bris.se/for-barn-och-unga/prata-med-oss/ 

 

Jourhavande kompis (barn och unga upp till 25 år):

Chatt:
https://www.rkuf.se/fa-hjalp/jourhavande-kompis 

Jourhavande medmänniska:

Telefon: 08-702 16 80.
Samtal mellan 21-06.
https://www.jourhavande-medmanniska.se 

Mind självmordslinje:

Telefon: 90 101.
Chatt.
https://mind.se

Magnus Bruhn

Magnus Bruhn

Senaste nytt

Nästa live

Dagar
Timmar
Minuter

Tipsa oss!