Hösten har nått Öland och sommarturisterna har lämnat sina stugor. Kvar finns en lokalbefolkning vars vardag präglas av livet på ön. I år ska den 24:e upplagan av skördefesten anordnas och återigen förväntas turister nå ön.
På ryktesvägar går det att höra om de omfattande förberedelser som står framför arrangörerna till årets skördefest. En av dessa är butiksbiträdet Anki Andersson som jobbar i gårdsbutiken Stensladan i Algutsrum. Hon vittnar om en latent stress under högtiden.
– Det är alltid väldigt mycket planering innan. För varje år blir det mer och mer jobb och fler som kommer hit. Du får bara koncentrera dig på att hjälpa kunderna, säger Anki Andersson.
Inga minnen från Skördefesten
När Anki går runt i butiken bär hon munskydd, som en påminnelse om att förra årets skördefest uteblev. Anki berättar samtidigt att minnen från tidigare skördefester inte finns hos henne.
– Eftersom jag inte har firat skördefesten så finns inget speciellt minne så. När festen kom till Öland var det en liten företeelse. När den blev större har jag inte haft möjlighet att fira den. När jag väl jobbat klart går jag hem och tycker det är jätteskönt, säger hon.
Veronica Thernström, butiksägare på Stenladan, hör vad Anki pratar om och påminns om konstnatten.
– Från början hade vi öppet till 03.00 på skördefestens fredagskväll. Flera konstnärer ställde ut sina alster i ladan på andra sidan gatan. Men detta är inte möjligt då vi skulle upp och jobba igen vid 08.00. Det blev för jobbigt, säger Veronica Thernström.
Förbereder redan på våren
Utanför butiken ligger ett hundratal olika pumpor i högar. Enligt Anki för att locka besökare. Skördefesten har nämligen blivit ett så pass utbrett begrepp att traditionen lockar besökare från hela Sverige. Men vallfärden har inte alltid sett likadan ut.
– För 15 år sedan kunde någon ringa och fråga om det fanns parkeringsplats för bussar. På bussarna kunde det sitta 40 personer som skulle hit. Vi fick omorganisera och sedan dess har vi haft pumporna utanför butiken. Det blev lätt väldigt trångt här inne, säger Anki.
Hon berättar även att det tar månader att förbereda för den korta men intensiva skördeveckan.
– Vi börjar redan med förberedelserna på våren. Pumpor och ostar måste beställas tidigt, men samtidigt kan vi inte ta in för mycket. Sedan kommer också oron om allt kommer räcka och om alla kan jobba. Den biten av Skördefesten hade gärna fått försvinna, säger Anki.
”Ölänningar lämnar ön under skördefesten”
Trots att det är den 24:e upplagan av skördefesten ger Anki en ganska dyster bild av den lokala förankringen. Att ölänningar skulle uppskatta festligheterna är något hon motsätter sig.
– Jag tror ölänningar lämnar ön under skördefesten om de inte jobbar med en verksamhet under tiden. Hade jag haft tid över under dessa dagar hade jag helt ärligt inte åkt hit, säger hon.