Queens of Kalmar tillbaka med ny festival

Alexandra Durne och de andra två arrangörerna av Queens of Kalmars jämställdhetsfestival.
Queens of Kalmar tillbaka med en ny jämställdhetsfestival. Foto: Queens of Kalmars facebook.

5-8 mars är det dags för en ny festival för arrangörerna Queens of Kalmar. Det är tredje året i rad som de arrangerar sin jämställdhetsfestival här. Tidigare har de vunnit både Kalmar kommuns jämställdhetspris, samt Kalmar Energis Omtankepris. 

Festivalen pågår i fyra dagar och meningen är att skapa medvetenhet och fokus kring Internationella kvinnodagen, som infaller den 8:e mars. Queens of Kalmar vill synliggöra strukturella problem och kvinnors utsatthet. Alexandra Durne är ordförande i föreningen, hon hoppas på att hitta fler engagerade människor som vill lyfta ämnet ännu mer och som vill hjälpa till att stärka deras förening, och lyfta föreningen till en ny nivå. 

Hur viktigt tror du att den är typen av festival är?

– Det diskuteras varje år, så länge samhället inte är jämställt så behövs det. Vi vill bidra till att förändra och lyfta människor som jobbar med våld mot kvinnor, säger Alexandra Durne.

En höjdpunkt under festivalen är en afterwork som hålls på Krögers på fredagen. Dit kommer olika män som berättar om varför de engagerar sig och vad de gör. Även Ida Gratte, artistnamn Miss sister, kommer dit och släpper en ny singel. Hela kvällen avslutas med en föreställning med Charlotta Björck.

I år är det unikt med att det finns möjlighet till att kunna prata med politikerna. På torsdagen blir det politisk paneldebatt mellan partierna på Krögers klockan 18:00. Första året pratade de om #Metoo och vad de betyder för Kalmar, men nu har du chansen att samtala med dem. 

Festivalen är till för alla. Män, kvinnor och icke-binära. Men Alexandra Durne hoppas att människor som inte är så engagerade tar steget ut och kommer dit och engagerar sig.  

– De som bör gå är de som inte engagerat sig i jämställdhet tidigare, här har man möjlighet att lära sig nya saker. Men också de som brinner för frågorna och vill ha en extra push till att fortsätta. Festivalen hålls i samband med internationella kvinnodagen för vi vill lyfta frågor som rör kvinnors utsatthet, trygghet och styrkor, säger Alexandra.

KALMAR LÄN WEATHER
Senaste nytt