Nätdroger blir allt vanligare i Kalmar

Bild på webbplatsen: Flugsvamp 2.0 och silhuetter av männen bakom.
Den åtalade huvudmannen är från Lund och den misstänkta för penningtvätt från Uppsala.

Droger blir allt vanligare i landet och mycket med hjälp av internet där droger köps och säljs av vanligt folk. Nyligen åtalades fem personer som misstänks ligga bakom den svenska darknet-sidan ”flugsvamp 2.0”, där över 320 000 knarkaffärer ägt rum.

Brottsligheten har dragit in över hundratals miljoner kronor och i Kalmar kan polisen konstatera att nätdroger blir allt vanligare, även i yngre åldrar.

– Droger har blivit mer normaliserade, sen att det går att få hem preparaten med ett klick underlättar inte samhällets förebyggande arbete mot drogerna, menar Nikolaos Kalcidis från Polisregion Syd.

Köpen av droger sker på sidor som man inte når med sin vanliga webbläsare, dessa sidor finns under vad som kallas ”dark web”, där köpare och säljare knyter kontakt för olagliga affärer av både droger och vapen. Beställningarna som sker via de olika sidorna skickas oftast ut via helt vanlig post, där beställaren får hem ett paket eller får hämta ut på närliggande utlämningsställe.

– Det händer ibland att vi får in paket från olika leveransbolag innehållandes olagliga föremål, men många paket passerar också i det mörka, förklarar Nikolaos Kalcidis som också oroar sig över nätdrogernas framfart i samband med ungdomarnas mer liberala åsikter kring ämnet.

– Vi ser en ökning i antalet droger som rör sig runt om i landet, det handlar inte bara om att antalet missbrukare ökat, men också att folk som redan missbrukar gör det mer frekvent och med olika medel, berättar Nikolaos Kalcidis.

Något som sätter ytterligare käppar i hjulen är Postnords arbetsprinciper, där företaget inte har eller vill ha någon skyldighet att kontrollera innehållet i breven. Samt att postombuden inte får, enligt lag, slå larm om misstänkt narkotika i paketen enligt sin egen integritetspolicy.

KALMAR LÄN WEATHER
Senaste nytt