Nya universitetet – mediestudenter utan mobilnät

Bild på studenter vid Linnéuniversitetets nya lokaler
Flera mediestudenter upplever att kaffet är för högt prissatt – "Konstigt i en miljö där bara studenter vistas", säger Daniel Marsfeld. FOTO: Christoffer Åhlander

KALMAR. Små klassrum, dyrt kaffe och mobiltelefoner utan mottagning.
Linnéuniversitetets flytt ner till hamnen sattes i rullning redan i augusti och efter årsskiftet fick ytterligare fakulteter flytta in i nya lokaler.
Men, strax en månad efter flytten till det nybyggda hus Radix, riktar nu flera mediestudenter kritik mot bygget.

– Jag tror att det kan bli bra, men just nu känns det rörigt, säger Alexandra Elofsson, student.

Vid ett besök till Universitetskajen och det nybyggda hus Radix, uppvisade ett flertal journalistik- och mediestudenter ett missnöjde mot de nya lokalerna. Speciellt saknade de mottagning på sina mobiltelefoner.

– Det är väldigt dålig mottagning på mobilen runt om i byggnaden. Speciellt dålig är den nere vid samlingspunkten, där finns det inte någon täckning överhuvudtaget, säger studenten Stephanie Wilhelmsson.

Den bristfälliga mobilmottagningen i hus Radix, har under en längre tid varit ett känt problem för Linnéuniversitetet.

– Det stämmer. Det har varit ett känt problem sedan länge, som tillsammans med Telia har jobbat väldigt hårt med. Men däremot ska problemet vara åtgärdat för de flesta större mobiloperatörerna, dock återstår möjligen ett par små. Sen är det dåligt i hissar och källarplan, som på många andra ställen, säger Ted Durdel, kommunikatör för Linnéuniversitetet och Universitetskajen.

Från och med 2019 håller mediestudenterna till i hus Radix vid Universitetskajen i Kalmar.
FOTO: Christoffer Åhlander
Istället för ett café finns nu en kaffeautomat vid samlingspunkten.
FOTO: Christoffer Åhlander
Studenterna har flyttat in, men byggnationen fortlöper.
FOTO: Christoffer Åhlander
Studenterna tycker att det nya universitetet är fräscht och luftigt.
FOTO: Christoffer Åhlander
Studenterna upplever att priset på kaffet nu är för högt.
FOTO: Christoffer Åhlander
Vid byggnationens slut är planen att studierna ska spridas ut mellan hus Radix och de två tillhörande byggnaderna Magna och Vita.
FOTO: Christoffer Åhlander
Föregående
Nästa

25 kronor koppen

Direkt till vänster om entrén ligger samlingspunkten. I mitten står ett träd placerat, väl upplyst från de stora fönsterna. Runt om finns bord och stolar, där många studenter äter sin lunch, samtalar och dricker en kopp kaffe.

En av dem är Daniel Marsfeld, han har precis ätit lunch och köper nu en kopp kaffe ur den nya automaten.

– Det är väldigt modern arkitektur här. Jag gillar att det är luftigt och högt i tak. Men jag saknar vårt gamla café med lite trevligt bemötande, förklarar han och sätter ett lock på sin takeaway-mugg.

I deras tidigare lokaler vid Kalmar Nyckel hade studenterna ett eget café.

– Här i samlingspunkten har vi bara en kaffeautomat där kaffet kostar 25 kronor, vilket jag tycker är konstigt i en miljö där bara studenter vistas, tillägger studenten.

Kurskamraten Nelly Björkqvist är näst i tur till kaffeautomaten, hon instämmer.

– Ja, kaffet är lite för dyrt. Angående cafét så saknar många även möjligheten att kunna köpa frukost, förklarar hon.

I denna frågan sitter Ted Durdel och studenterna i samma båt.

– Absolut, jag håller med. Ett tips kan vara att gå till restaurangen i hus Magna, men i övrigt så är det ju rätt nära till stan. Vi har andra lösningar på gång också, såsom fler vanliga kaffemaskiner med kaffe som inte kostar skjortan och en stor restaurang med mindre fik som kommer till år 2020, förklarar han.

Framtidstro

Efter lunch är det återigen dags för studenterna att röra sig mot lektionssalarna.

– Jag tycker klassrummen är lite små. Speciellt för luftens skull så skulle det vara bättre med lite större klassrum och föreläsningssalar, säger Nelly Björkqvist.

Salarna är beräknade för antalet studenter och deras behov.

– Tanken med universitetskajen att studenterna ska röra på sig mellan byggnaderna. Man ska ha föreläsningar både i Radix, Magna och Vita. Det finns allt från små grupprum, till föreläsningar salar för 150 personer. Mitt tips är att ta upp det med programansvarige, om studenterna känner att det är en jobbig punkt.

Trots att de riktat kritik mot det nya bygget, så ser studenterna fortfarande optimistiskt på framtiden.

– Det är ju dumt att klaga när vi inte har varit här så länge, det kanske handlar mer om en omställning och att folk därför är lite negativt inställda. Det blir nog bättre med tiden, säger Stephanie Wilhelmsson.

Alexandra Elofsson instämmer.

– Det kommer nog bli bra när allt är färdigt, säger hon.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter

Senaste

Inför VM med Omar Ismail

http://medieproduktion.lnu.se/rasknytt/wp-content/uploads/sites/57/2019/03/OMAR_WEBB1.mp4 Terräng-VM sätter igång på lördag den 30/3 och arrangeras i Århus, Danmark. FOTO/VIDEO: Christoffer Åhlander WEBB-TV. Om blott en vecka väntar terräng-VM i Danmark för 19-årige kalmariten Omar Ismail. Högbytalangen plockade nyligen sitt

LÄS MER
Entré biograf Saga

BILDREPORTAGE: Biograf Saga 113 år

KALMAR. I 113 år har biograf Saga erbjudit människor en flykt från vardagen till främmande liv och land. Bions höga ålder har fått den att bli Sveriges äldsta biograf i bruk och på senare år

LÄS MER

Inför VM med Omar Ismail

http://medieproduktion.lnu.se/rasknytt/wp-content/uploads/sites/57/2019/03/OMAR_WEBB1.mp4 Terräng-VM sätter igång på lördag den 30/3 och arrangeras i Århus, Danmark. FOTO/VIDEO: Christoffer Åhlander WEBB-TV.

LÄS MER