Fridays For Future fortsätter i Kalmar

Banderoll "Det finns ingen planet B" på Stortorget.
"Det finns ingen planet B" var bara en av alla banderoller på Stortorget. FOTO: Natalie Södlund

KALMAR. Greta Thunberg-effekten pågår för fullt i Kalmar. Sedan den 30 november 2018 har invånare runt om i hela Sverige kraftsamlat för att påverka den lokala klimatpolitiken. I fredags samlades en grupp engagerade Kalmarbor återigen på Stortorget för att delta i Fridays For Future.

– Det är många som vill stödja Greta och hennes engagemang, säger Daphne Thuvesson (MP).

Fridays For Future inleddes i augusti 2018 när 16-åriga Greta Thunberg protesterade mot bristen på agerande när det gäller klimatkrisen. Hennes protester blev virala och fick snabb spridning då hon satt utanför Sveriges riksdag under skoltid i tre veckors tid.

Hela världen har inspirerats av hennes engagemang och det beräknas nu vara liknande protester på 270 platser runt om i hela världen, med omkring 70 000 strejkande.

Greta Thunberg var startskottet för Fredagar för Framtiden
Greta Thunberg är ansiktet utåt för den aktuella klimatstrejken. FOTO: Natalie Södlund

Inspirerade ungdomar

Daphne Thuvesson (MP), ersättare i Kalmar kommunfullmäktige, befann sig på Stortorget i fredags och hon tror att många svenska ungdomar kan ha inspirerats och engagerar sig nu i klimatfrågan mycket tack vare den unga Greta Thunberg. Daphne Thuvesson tror även att protesterna är viktiga för att Kalmar ska hitta en lösning till den lokala klimatpolitiken.

– Kalmar har ingen handlingsplan, vi har ännu inte hittat kärnan i hur vi ska rädda klimatet. Det är många som i dag tror på en enkel och snabb lösning, många tror att med ny teknik så är problemen lösta, säger Daphne Thuvesson.

Daphne Thuvesson (MP) på Stortorget.
– Det är många som vill stödja Greta och hennes engagemang, berättar Daphne Thuvesson (MP). FOTO: Natalie Södlund

Allt fler engagerar sig

Nu planeras den största manifestationen hittills. Global Strike For Future är klimatmanifestationen som ska äga rum 15 mars 2019 och förväntas ha täckning över stora delar av världen. Manifestationen menar att uppmana politiker över hela världen till att bland annat behandla klimatfrågan som den kris den faktiskt är och att påskynda omställningen för att på ett rättvist och säkert sätt nå målen inom klimatpolitiken.

Ytterligare ett mål menar man är att uppnå Parisavtalet och därmed säkra 1,5-gradersmålet. 1,5-gradersmålet innebär att man ska driva en klimatpolitik för att hålla jordens medeltemperatur under två grader, med sikte på högst 1,5 grader.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter

Senaste

Inför VM med Omar Ismail

http://medieproduktion.lnu.se/rasknytt/wp-content/uploads/sites/57/2019/03/OMAR_WEBB1.mp4 Terräng-VM sätter igång på lördag den 30/3 och arrangeras i Århus, Danmark. FOTO/VIDEO: Christoffer Åhlander WEBB-TV. Om blott en vecka väntar terräng-VM i Danmark för 19-årige kalmariten Omar Ismail. Högbytalangen plockade nyligen sitt

LÄS MER
Entré biograf Saga

BILDREPORTAGE: Biograf Saga 113 år

KALMAR. I 113 år har biograf Saga erbjudit människor en flykt från vardagen till främmande liv och land. Bions höga ålder har fått den att bli Sveriges äldsta biograf i bruk och på senare år

LÄS MER

Inför VM med Omar Ismail

http://medieproduktion.lnu.se/rasknytt/wp-content/uploads/sites/57/2019/03/OMAR_WEBB1.mp4 Terräng-VM sätter igång på lördag den 30/3 och arrangeras i Århus, Danmark. FOTO/VIDEO: Christoffer Åhlander WEBB-TV.

LÄS MER