E-sporten står stilla i Kalmar – trots SM-guld

Krönika skriven av Christoffer Åhlander
Vår reporter Christoffer Åhlander, menar att Kalmar måste öppna ögonen för den lokala E-sporten. Bilden är ett montage.

KRÖNIKA. Vi är svenska mästare! Men bryr sig någon?
Spelreglerna ändras med tiden. MMA är inte längre den ”freakshow” och laglösa sport, där en sumobrottare nästan slåss till döden mot en svartbältad jiu jitsu-utövare. Samma gäller för E-sporten. Det som folk förr trodde var ett gäng skrikande datornördar i någon sunkig källare, är idag seriösa utövare inom en elektronisk rörelse som aldrig tycks sluta att expandera.
Det är hög tid att våga satsa på våra lokala E-sportförmågor, helst redan igår.

Det var efter att kalmarlaget LOTB vunnit finalrysaren mot Frillkammare i Svenska Elitserien i CS:GO, som kalmargrabbarna fick lyfta den ärofyllda pokalen. Det betyder att Kalmar stad och laget LOTB, nu är det första laget genom historien som kan titulera som svenska mästare i spelet Counter-Strike:Global Offensive.

Men trots allt detta, så lyser ändå satsningen på våra lokala E-sporthjältar med sin frånvaro.

För jag har alla fall inte noterat någon satsning. Vad jag däremot ser, är skalet av ett nerlagt E-sport center och brutna löften om upphaussade turneringar. Jag kan förstå svårigheterna i att år 2019, försöka balansera intäkter kontra utgifter för ett lokalt internetcafé. Vad jag däremot inte kan förstå, är hur organisationen Versus valde att hantera framflyttningen av vad de utlovade skulle bli, ”Kalmars största LAN”.

Det sista offentliga livstecknet från organisationen var i form av ett pressmeddelande. Arrangörerna gick då ut med att de var tvungna att flytta fram evenemanget på grund av, citat: ”Vi var helt enkelt lite sent ute i vår marknadskommunikation…”.

Idag, omkring 2 år senare, nästan ekar tystnaden. Uppdateringarna efter pressmeddelandet står stilla och på hemsidan utlovas fortfarande 3 dagar av jolt, svett och tårar den 21-23 april, 2017.

Löftet om ett senarelagt evenemang i september, bröts för länge sedan. Men trots det pushade Versus ända in i kaklet för, citat: ”etablera Versus som format och sätta sydost på kartan när det gäller LAN i allmänhet och e-sport i synnerhet”.

Jag kan inte hela historien, känner inte till alla detaljer eller har någon vetskap kring deras resonemang till varför det blev som det blev. Mycket av det ligger nog i det dolda för allmänheten. Jag vill däremot tro att det fanns en god tanke bakom projektet, även om det föll platt.

Nu är det dags att vända på steken. En gång för mycket har vi sett en halvhjärtad E-sportsatsning med dammiga konsekvenser som får den okunnige att vända ryggen till. E-sport är framtiden och framtiden är redan här.

Visst fan är det gött med SM-Guld dorfen! Ursäkta svordomen.
Det är dags att vakna nu Kalmar. Våga satsa på våra @dorfen och alla andra kalmariter, som varje dag tränar i flera timmar för att uppnå sina drömmar.

Våga satsa på riktigt den här gången.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter

Senaste

Inför VM med Omar Ismail

http://medieproduktion.lnu.se/rasknytt/wp-content/uploads/sites/57/2019/03/OMAR_WEBB1.mp4 Terräng-VM sätter igång på lördag den 30/3 och arrangeras i Århus, Danmark. FOTO/VIDEO: Christoffer Åhlander WEBB-TV. Om blott en vecka väntar terräng-VM i Danmark för 19-årige kalmariten Omar Ismail. Högbytalangen plockade nyligen sitt

LÄS MER
Entré biograf Saga

BILDREPORTAGE: Biograf Saga 113 år

KALMAR. I 113 år har biograf Saga erbjudit människor en flykt från vardagen till främmande liv och land. Bions höga ålder har fått den att bli Sveriges äldsta biograf i bruk och på senare år

LÄS MER

Inför VM med Omar Ismail

http://medieproduktion.lnu.se/rasknytt/wp-content/uploads/sites/57/2019/03/OMAR_WEBB1.mp4 Terräng-VM sätter igång på lördag den 30/3 och arrangeras i Århus, Danmark. FOTO/VIDEO: Christoffer Åhlander WEBB-TV.

LÄS MER