Krönika: Vi kommer att få kramas igen, men då måste vi samarbeta

Röd bakgrund med coronaviruset samt en hand som håller i en spruta.
Just nu har 13 315 personer dött av corona i Sverige. Du tar väl vaccinet? Foto: Pixabay

För ett år sedan när coronaviruset fortfarande var ganska nytt i Sverige fick vi ständigt frågan från våra medmänniskor om vi var rädda för coronaviruset. Under coronaåret som gått har frågan om vad vi har för tankar och åsikter om hur världen ser ut under pandemin nog förändrats många gånger, men just nu lyder frågan som följer: ”Kommer du ta vaccinet mot corona?”

I början av pandemin minns jag att de flesta jag pratade med inte var särskilt rädda för corona, om de inte hade någon i sin närhet som var i riskgrupp. Det är den ickerädslan som gjort att vi nu, ett år senare, fortfarande brottas med en pandemi. För att befolkningen inte visar den respekt som är nödvändig för att pandemin ska utrotas.

Nu, ett år senare är den stora diskussionen istället om vi ska ta vaccinet eller inte. Vi har alla fått anpassa vår vardag på ett eller annat sätt för att följa de restriktioner som finns för att försöka minska smittspridningen. Ingen kan säga att pandemin inte har påverkat hens vardag.

Det finns ett vaccin som kan hjälpa oss att stoppa viruset. Då ska vi väl göra det vi kan, ta vaccinet, för att få tillbaka ett så normalt liv som möjligt?

13 315 döda i Sverige

Jag trivs inte i en vardag där jag spenderar mina dagar på samma kvadratmeter dagarna i ända. Distansstudier och att inte få träffa andra människor har tagit kål på mig. Jag behöver komma utanför dörren och ha sociala sammanhang för att må bra. Jag är inte heller ensam om det. Covid-19 har inte bara burit med sig ett virus som innebär feber, nedsatt lukt och smaksinne, vård på sjukhus och i många fall även dödsfall. Psykologer och kuratorer vittnar om att även den psykiska ohälsan har ökat under pandemin, där ensamheten ofta är den stora faktorn.

Hur ska vi då göra för att förbättra vår vardag, slippa sjukhusbesök och psykisk ohälsa? Jo, vi behöver ta oss ur pandemin vi just nu befinner oss i.

Vi har under ett år gått från frågan: ”Är du rädd för coronaviruset?” till ”Kommer du ta vaccinet mot corona?”, med oss i bagaget har vi då redan nämnda konsekvenser, däribland flera tusen dödsfall.

Vi återgår till frågan. Ska vi ta vaccinet eller inte? Varför har det blivit en fråga och ett ställningstagande om huruvida vi vill ta oss ur en pandemi? Hur ska vi bli av med en pandemi som vi just nu är inne i tredje vågen av om vi inte gör vårt för att bli av med den. Hur ska vi bli av med en pandemi som i skrivande stund har tagit död på 13 315 personer bara i Sverige, om vi inte tänker använda det läkemedel som kunniga forskare tagit fram för att hjälpa oss?

Rädsla för biverkningar

Vad jag har förstått handlar rädslan för vaccinet i många fall om att vi är rädda för att det kan ge biverkningar. Frågan är hur många som läser bipacksedeln till en vanlig alvedon och tar ställning kring om biverkningarna som nämns där är värt att riskera för att bli av med feber eller tillfällig huvudvärk. Även rykten som sprids på sociala medier kring vaccinet har gjort att många inte vet vad som är sanning och lögn kring säkerhet och risker med vaccinet.

Vi återgår till vad coronaviruset gör med samhället. Vi blir sjuka, vissa tappar lukt och smaksinne, vi kan inte jobba eller studera som vanligt, folk blir av med jobben för att företag går i konkurs, vi får inte träffa våra äldre släktingar eller andra i riskgrupp, vi hamnar på sjukhus och många dör, för att bara nämna några saker.

Varför ska vi komma och säga till läkemedelsföretag och sjukvården att de inte kan sitt jobb. När det de jobbar för är att vi sakta ska kunna återgå till en normal vardag där vi får träffa våra äldre släktingar, får återgå till undervisning i skolan, ja så småningom ska vi nog även kunna kramas. Men då krävs det också att vi jobbar tillsammans för att nå tillbaka till detta. Att tacka Ja vill vaccinet innebär en vilja till förändring, vi vill tillbaka till samhället och vardagen vi hade innan pandemin. Ett Nej till vaccinet innebär ett Ja till en vardag i karantän.