Region Kalmar – ”Vi är bekymrade över läget”

coronavirus
Den brittiska mutationen ökar drastiskt i Kalmar län. FOTO: Creative Commons.

Den brittiska mutationen ökar drastiskt i Kalmar län och har ett mer dramatiskt förlopp – detta meddelade Region Kalmar under onsdagens pressträff.

Kalmar län. Den brittiska mutationen har spridit sig över Kalmar län på grund av dess snabba förlopp. Regionen meddelade att man vidtagit resurser för att få kontroll över smittspridningen. Innan har man genomfört provtagning på de personer med symtom, men nu uppmanar regionen att alla som varit i kontakt med en smittad person ska testas, även om man inte har symtom. Man har även utökat teamet med fler smittspårare.

– Vi är på väg mot ett ”All time high” och vi är väldigt bekymrade över läget, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare på Region Kalmar.

Yngre målgrupp som kräver vård

Det framkom också att det råder en hög belastning på sjukhuset, men att läget är stabilt. Åldersspannet på de som ligger inne har ändrats. Antalet äldre har minskat, och detta tror man beror på vaccinets effekter. Istället är det personer som är födda mellan 60-70 och 80 talet som är den överrepresenterade grupp som just nu kräver intensivvård.

Regionen har också märkt av att befolkningen börjat tröttna på restriktioner och man ser en stor risk för bristande ansvar vad gäller restriktioner de kommande veckorna hos samhället.

– Samhället är trötta på pandemin och restriktioner, men de som är tröttare är de som arbetar på intensivvården, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Man har även stött på tre fall med andra mutationer i länet. Både sydafrikansk och brasiliansk och även en annan mutation som man inte kan fastställa ännu.

Sjuk trots vaccin

Vaccinationssamordnaren meddelar också att man fortsätter vaccinera i den mån man får tillgång till vaccin. Beskedet om vaccinet AstraZeneca kommer i slutet av veckan och om förutsättningarna är godkända kommer man att fortsätta vaccinera enligt den plan som Kalmar län lagt upp.
Man har märkt av att vaccinet mildrar coronasymtom, men man kan fortfarande bli sjuk meddelar Lisa Labbé Sandelin.

Inför påsken uppmanar därför regionen till att om man inte kan resa på ett smittsäkert sätt ska man avstå från att resa helt och hållet, på grund av läget.