Oro för ungdomsidrotten efter pandemin

Inomhusfotbollar
Inomhusidrott har drabbats hårdast av restriktionerna. FOTO: Pixabay

Allt fler ungdomar slutar träna som en konsekvens av restriktioner och nedstängningar. Tappad motivation sägs vara en av orsakerna, och nu oroar sig många ungdomsledare för vad detta kan leda till.

– Detta kommer innebära en helt ny våg av problematik efter pandemin, säger ungdomstränaren Patric Engqvist.

Var tredje ledare har ungdomar som på grund av restriktionerna har slutat. Det är enligt en undersökning gjord av P4 tillsammans med Kaliber där 330 ungdomsledare för inomhusidrotter har svarat på hur restriktionerna har påverkat ungdomar. Den minskade möjligheten till att träna och tävla ska också ha bidragit till ett sämre välmående. Mer än hälften av ledarna berättar att de har ungdomar som ännu inte dykt upp efter vinterns nedstängning av hallar.

Det är framförallt äldre ungdomar som har kommit i kläm, men det senaste året har även påverkat barn. Patric Engqvist är fotbollstränare för 13-åringar i Kalmar län och för hans lag betydde nedstängningen en paus och uteblivna inomhusträningar.

– Det är inget barn som gillar det, de vill inget annat än att träna, säger Patric Engqvist.

Laget har även tappat spelare efter vinterns uppehåll. Från att ha varit 20 spelare i höstas så är det nu bara 14 som tränar. Patric menar på att barnen hittar andra saker att göra när de är borta från idrottandet för länge.

– Det finns så mycket annat för barn att göra idag. Det är lätt att bli bekväm och hitta digitala aktiviteter istället, säger Patric.

Patric är även ordförande i ungdomsutskottet i Hultsfreds FK och ansvarar för 50 ledare. Han är orolig för vilka konsekvenser pandemin kan få långsiktigt för barn och ungdomar och tror på en uppgång med psykisk ohälsa bland unga.

– Det är superviktigt att vi i framtiden får det stöd från kommun och regering som behövs för att kunna locka ungdomar, säger Patric.