Brand i Strasbourg – Linnéstudenter förlorade sina konton

Studenten Jimmy Roth
Jimmy Roth studerar tredje året journalistik & medieproduktion på Linnéuniversitetet. Foto: Anton Engqvist

Kalmar

Under natten till onsdag förra veckan började det brinna hos ett franskt IT-företag i staden Strasbourg. Ett hundratal brandmän var på plats men branden gick inte att kontrollera. Konsekvenserna blev stora för flera banker, affärer och nyhetssidor. Även elever ifrån Linnéuniversitetet påverkades av branden och förlorade studierelaterade konton. 

En av servrarna som strök med i branden var kopplat till hemsidan Upright Music, en hemsida som just nu används av flertalet mediestudenter på Linnéuniversitetet. Studenterna använder sidan till att skaffa rättigheter till musik som används i utbildningssyfte. Fyra studenter blev drabbade och förlorade sina konton på hemsidan. En av dem är Jimmy Roth som läser Journalistik och medieproduktion och han har ofta använt sig av tjänsten på hemsidan.

– Det känns olyckligt att det drabbar just mig som är i behov av tjänsten i skolarbetet nu. Det här gör att det blir ännu mer jobb och stress, säger Jimmy Roth.

Lösningen är att skapa ett nytt konto på hemsidan, men att få sitt nya konto kan eventuellt ta tid. Per-Axel Gjöres är adjunkt på Linnéuniversitetet och fick information direkt ifrån företaget när branden hade skett.

– De mejlade och informerade om att fyra studenter hade blivit av med sina konton, så jag kunde informera de drabbade väldigt fort, säger Per-Axel.

Han menar också att det är fascinerande hur något så långt borta kan påverka universitetet och att det hade kunnat vara mycket allvarligare och att fler studenter hade blivit påverkade. Som tur är så var det bara ett par konton som försvann.