WEBB-TV: Väninnorna följer trenden med vinterbad

Två kvinnor står på en brygga med vinterkläder på.
Vinterbadarna Margaretha Gustavsson och Maria Petersson badade i Långviken. Foto: Linus Bengtsson

 

WEBB-TV. Vinterbad har på senaste tiden fått ett uppsving och allt fler börjar följa trenden. Det sägs enligt vissa forskare ha förbättrad effekt på hälsan och två av de som börjat följa trenden är väninnorna Margaretha Gustavsson och Maria Petersson.

Margaretha Gustavsson fick inspirationen till att vinterbada från sin son som har ett professionellt  intresse för det. De

testade tillsammans för första gången i julas och tyckte verkligen att det var härligt. Problemet var att Margarethas barn inte ville hon skulle bada själv,  därför fick hon försöka hitta någon som delade intresset.

Det sägs enligt vissa forskare ha bättre effekt på hälsan

 – Jag tänkte, vem kan jag hitta som är lika stollig som mig och vill vinterbada? Jo Maria, säger Margaretha Gustavsson.

Maria Petersson däremot har hållit på med vinterbad i några år, men vanligtvis i kombination med bastu.

Kvinna som badar i isvak.
Som tur va fanns det ett färdigt hål att bada vid i Långviken. Foto: Linus Bengtsson

– Nu i dessa tider kanske det inte är det bästa att sitta i en bastu tillsammans. Men det stoppar då inte oss från att följa den nya trenden, säger Maria Petersson.

Margaretha Gustavsson och Maria Petersson har känt varandra i många år och har arbetat tillsammans inom vården. De berättar att de försöker bada minst en gång i veckan. Det är inte alltid säkert att det finns ett hål i isen dit de kommer och därför behöver de ha med sig ordentlig utrustning.

– Jag har med mig både slägga, spett och skyffel ifall det skulle behövas, säger Margaretha.

De brukar ha med sig fika, kaffe eller glögg att festa på efter de kommit upp från det kalla vattnet. Maria tycker nästan att

det är vansinne, men ändå är det något som gör att man vill göra det om och om igen.

Man måste bara komma ihåg att andas ordentligt

– Det är en härlig känsla efter man har gjort det, nästan lite andlig. Man måste bara komma ihåg att andas ordentligt och räkna till tio, säger Margaretha.