Julia Lindh har länge känt en dragkraft till att arbeta inom vården

porträttbild på Julia
Julia Lindh är glad att hon började studera till sjuksköterska. Foto: Fanny Hult

PERSONPORTRÄTT. Redan från ung ålder har Julia Lindh vetat att hon vill jobba inom vården. Idag är hon 23 år, studerar till sjuksköterska på Örebro universitet och arbetar extra som undersköterska. Julia har en klar bild om hur hon vill bemöta sina patienter och hur hon vill förändra och göra skillnad för människor.

Redan när Julia var yngre låg hennes intresse i att få andra att må bättre. Under praktikperioden på högstadiet fick Julia testa på att praktisera på ett äldreboende. Där kände hon att det blev bekräftat. Hon berättar att hon alltid har haft svårt för att hitta rätt plats.

– När man hittar nånting och verkligen inser att det här är jag verkligen bra på, då har man hittat rätt.

Både hennes mamma och farmor jobbar och har jobbat inom vården, vilket kan ha varit en bidragande faktor för att hon har fått upp intresset för att arbeta inom det spåret. När det var dags för gymnasievalet tvekade inte Julia en sekund.

­– Jag minns att det var så himla udda att jag var stensäker på vad jag skulle välja, säger Julia och ser nöjd ut.

Julia tycker om kopplingen med de äldre och hon säger att det kan bero på att hon har i ung ålder alltid känt sig lill-gammal. Hon blir tyst några sekunder innan hon säger att det kan bero på att hon inte har haft några yngre syskon som gör att hon har tytt sig till de äldre.

Efter gymnasiet arbetade Julia i två och ett halvt år som undersköterska innan hon började studera till sjuksköterska på Örebro universitet. Julia ler och säger med en lugn ton i rösten att hon har lättare att ta in information nu när hon studerar, tack vare erfarenheten hon fick som undersköterska. Hon berättar även att det är hennes mamma och pappa som har peppat Julia till att studera vidare till sjuksköterska. Hon sitter och funderar en liten stund innan hon säger att hon kanske hade viljat väntat lite längre, men nu är hon väldigt tacksam över att hon inte väntade och istället började studera på grund av coronapandemin.

Julia förklarar att när man är undersköterska får de ha hand om omvårdnaden av patienterna och en sjuksköterska får mer ansvar över patienterna och får exempelvis ha hand om läkemedel och dropp.

Ödet

Julia tror på ödet och att saker händer av en anledning. Första gången blev hon inlagd på resan i Asien, precis innan hon blev antagen till sjuksköterskeprogrammet på universitetet. Hon fick uppleva och känna hur det var att få dropp och ta blodprover under nästan hela hennes resa. Det har givit henne en stor insikt till att hon vet hur det känns att vara patient.

–Det jag alltid tar med mig är att de är så himla utsatt att vara patient och den här maktpositionen man själv står på som vårdpersonal.

Hon nämner för mig att hon såg det som ett tecken som bekräftade att hon skulle tacka ja om hon blev antagen. Resan har även givit Julia ett större intresse av att arbeta utomlands.

– Det skulle vara en intressant upplevelse att hänga med läkare utan gränser och exempelvis vaccinera i en period där hjälp behövs för att göra en insats, berättar Julia.

Bild på Julia när hon ligger på en sjukhussäng och får drop
När Julia blev inlagd och fick drop i Asien. Foto: Fanny Hult

 

Bemötandet

Julia har upplevt som patient och sett när hon har varit och arbetat hur bemötandet kan vara i vården. Bland annat har hon ibland känt att det kan vara som ett rullande band, att allt ska göras på ett visst sätt och att det inte alltid finns ett intresse till personen som ska få vården. Hon förklarar att hon vill känna att första mötet alltid ska vara trevligt och välkomnande även fast patienten inte tycker det är speciellt roligt att vara där.

– I just bemötandet tänker jag mycket på att man är i ögonhöjd med patienten så att man inte tittar ner på någon, säger Julia.

Som patient är det lätt att känna sig utelämnad. Julia förklarar att som vårdpersonal har de tillgång till hela patientens journal. Vad patienten har sökt för vård innan, vad hen har för personnummer och många andra personliga frågor.

– En sjuksköterska kanske vet mer om dig just då, än den närmaste vän man har. Därför är det viktigt att ta hand om den informationen man får tillgång till, berättar Julia.

Mål och framtid

Julia testade nyligen att söka till ambulansen för sommaren 2021 som undersköterska. För att arbeta inom ambulansen ska personen klara av olika tester. Julia fick en tid för att genomgå sina tester, men det gick inte som hon hade tänkt. Julia tar en paus och säger nedstämt att hon överskattade sin förmåga. Hon säger att hon hade haft sitt mål så pass länge att hon kanske har blivit blind för vad det egentligen innebar.

– Jag var helt säker på att jag skulle få jobbet. Det har varit en dröm och det var så himla chockerande, när jag kom hem bröt jag ihop totalt.

Nu blickar Julia framåt och säger att hon gärna vill arbeta några år först som sjuksköterska innan hon siktar mot att arbeta inom ambulansen.

Julia berättar att hennes främsta mål just nu är att ta examen Januari 2022. När jag frågar om hon någon gång har tänkt tanken att hoppa av studierna berättar hon att det har hänt. Det beror dels på när hon är ute på olika praktikperioder och inte får konstruktiv feedback och att de bara ser på det som går fel.

– Jag tar jättegärna emot tips och råd och jag vill samla på mig all information som jag bara kan. Men å andra sidan är jag ändå glad av att jag har träffat människor som kommer med dålig energi. För då vet jag hur jag själv inte vill bli och hur jag själv ska vara när jag får studenter som går bredvid mig, säger Julia.

En annan anledning av varför hon har funderat på att hoppa av studierna handlar om den låga lönen och det stora ansvaret som läggs på en sjuksköterska.

– När jag vet att jag får typ 3000 kronor mer i lön i regionen, då blir man inte så himla taggad på att plugga vidare, säger Julia och suckar.

För att hålla motivationen uppe när det är tungt mellan studier och praktik säger Julia att hon mår bra av att göra en skillnad för andra människor och det är det som egentligen betyder något för henne, att hon får jobba med det hon gillar att göra.

– Det är mycket som gör mig osäker, men mitt mål är ändå stenklart, jag vet att jag kommer göra allt i min makt för att ta examen, säger Julia och ler med ett stort leende.

bild på arbetskläder
Julia Lindh i hennes arbetskläder. Foto:Julia Lindh