Svårigheter med distansstudier: ”Jag lär mig inte lika mycket när jag inte är på plats”

bild när Felicia studerar på sin bärbara dator
Hemma hos Felicia Plåt. Foto: Fanny Hult

UTBILDNING. Corona pandemin har varit en prövande tid för många studenter på universiteten runt om i Sverige. Många tycker det är tufft och tappar lätt motivationen.

Felicia Plåt påbörjade sin utbildning nu i höstas och studerar journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet i Kalmar. Hon känner att motivationen inte är lika hög som det hade varit om hon hade varit i skolan.

–Jag lär mig inte lika mycket när jag inte är på plats, säger Felicia Plåt.

Det som är positivt med att studera på distans tycker Felicia Plåt att det är lättare att planera upp sin dag och att hon får mer praktiska saker gjorda när hon är hemma. När det är förinspelade föreläsningar säger Felicia att hon kan ta det i sitt eget tempo och kan pausa när hon tappar fokus. Men hon känner ändå att hon helst vill vara på plats på universitetet för att det är lätt att bli distraherad av andra saker i hemmet som exempelvis telefonen, än om hon skulle vara i skolan och lyssna på läraren.

–Det är svårare när jag inte får samma relation som jag får i verkligheten med läraren eller klasskompisarna, säger Felicia.

Felicia säger att det är en del studenter i hennes klass som har hoppat av programmet och hon tror att det kan bero på att det är svårt med motivationen och att studenter inte får lära känna nya människor i samma utsträckning som annars när studenter börjar en ny utbildning.

närbild när felicia skriver på datorn
Felicia skriver på sin inlämningsuppgift hon ska skicka in för betygssättning i veckan. Foto: Fanny Hult.