Den mystiska flytten söderut

bild på flygande gäss.
Varje år flyttar ungefär fem miljarder fåglar genom Europa. Foto: Pixabay

NATUR. Det var länge sen vintern var så kall och intensiv i södra delen av landet och även i Kalmar län. Enligt SMHI kommer det inte försvinna i första taget och det är bara för invånarna att vänja sig. Men det är inte bara människorna som måste anpassa sig till vädret och klimatet, utan även fåglarna i länet. 

Verksamheten på naturreservatet i Ottenby som ligger på södra Öland är igång, men ringmärkningen av fåglarna är på paus fram till mars. Anledningen är årstiden och att många av fåglarna flyger söderut. Magnus Hellström som är chef och bedriver forskning vid Ottenby fågelstation förklarar att denna vintern som varit lite kallare gör att det är fler fåglar som flyger söderut än vanligt. 

– Nu när den ”riktiga” vintern är här är det bara de allra tåligaste fåglarna som stannar kvar, som exempelvis Snösparv, Havsörn och Duvhök, säger Magnus Hellström.  

Fåglar som befinner sig på en halvt frusen sjö.
Det är bara de tåligaste fåglarna som klarar att stannar kvar under vintern. Foto: Emelie Karlsson.

Den stora anledningen till att fåglarna flyttar mot varmare breddgrader på vintern är bristen på mat. Om en fågel vanligtvis livnär sig på insekter, förflyttar den sig till områden som har riklig tillgång på just det. Därför är det olika från år till år hur många det är som beger sig iväg eller inte, med tanke på klimatet. 

Innebörden av ”söderut”

Det man kanske inte funderat på så mycket är var fåglarna tar vägen. Vad betyder egentligen söderut? Magnus Hellström förklarar att man kan dela upp fåglarna i fyra grupper. Stannfåglar, kort- och medeldistansflyttare, långflyttare och strykfåglar/invasionsfåglar. 

Man kan dela upp fåglarna i fyra grupper

– Beroende på vilken grupp fågeln tillhör kan det vara allt från att stanna i Skandinavien till att flytta till tropiska områden, främst Afrika söder om Sahara, men även till södra Asien, säger Magnus.  

Bild med liten vit fågel som simmar i vatten.
Beroende på om det finns öppet vatten eller inte kan vissa fågelarter välja att stanna. Foto: Emelie Karlsson

Hemkomsten 

Beroende på hur hård vintern har varit brukar de första fåglarna komma tillbaka i början av mars nån gång. Då har de flesta varit borta i ungefär ett halvår då de börjar bege sig i augusti/september månad. 

Då vet man att fågelvåren har kommit

– Det brukar inledas med att de första Tofsviporna, Stararna  och Sånglärkorna kommer tillbaka i mars. Efter det börjar det fyllas på i rask takt i naturreservatet. Då vet man att fågelvåren har kommit, säger Magnus.