Stor efterfrågan efter friluftsartiklar när snön kom till Kalmar

Fritidsbanken i Kalmar lånar ut friluftsartiklar. Bild: Pixabay

KULTUR & NÖJE. Fritidsbanken i Kalmar har funnits i tre år och funkar som ett bibliotek för friluftsartiklar. När snön kom till Kalmar så blev Mats Gunnarsson och hans kollegor totalt nerringda.

– Det är roligt att folk ägnar sig åt så mycket utomhusaktiviteter i coronatider, säger Mats Gunnarsson.

Fritidsbanken startade år 2013 i Forshaga Kommun i Värmland. Idén startade med konceptet att människor skulle få möjligheten till att utöva friluftsaktiviteter, även om inte de ekonomiska förutsättningarna finns. Idag finns Fritidsbanken i flera kommuner runt om i Sverige, däribland här i Kalmar Kommun.

– Det fungerar som ett bibliotek kan man säga fast istället för böcker så lånar du fritidsartiklar gratis i 14 dagar. Du kan låna alltifrån tält, tennisrack och skridskor, säger Mats Gunnarsson som är ansvarig för Fritidsbanken i Kalmar.

Alla artiklar som finns att låna har Fritidsbanken fått in som donationer.

– Vi får in ungefär en pall i veckan, fortsätter Mats. Vi har ett insamlingshus som vi tömmer varje måndag. Det har blivit ett positivt problem nu eftersom vi i princip har för mycket av vissa saker. Men det är stor efterfrågan på våra artiklar. Nu på senaste har vi exempelvis haft 500 par skridskor utlånade samtidigt.

Sportlovet börjar nu i Kalmar nästa vecka och det förväntas bli varmare, tror du att ni kommer ha lika högt tryck?

– Nej jag tror att det kommer bli mycket lugnare nu. Förhoppningsvis blir det så att vi får tillbaka alla returer från det vi lånade ut så vi kan fokusera på att ta hand om det. Det har varit väldigt intensivt den senaste månaden så vi hoppas att det kan bli en andhämtning för oss.

Trycket på bokningar har varit så intensivt att Fritidsbanken behövt begränsa kontakten med kunderna. Tidigare var det möjligt att mejla och skicka SMS men nu går det endast att ringa in och det är bara två telefonlinjer som är öppna.

– Båda telefonerna har ringt konstant under den här tiden när det var som värst… eller som bäst ska jag såklart säga, skrattar Mats.

En av grundtankarna med Fritidsbanken är att ge de som är utanför föreningsliv och liknande en möjlighet att pröva på olika typer av aktiviteter, oavsett om det gäller att tälta eller att spela fotboll.

– Det är ju superbra om människor kan komma in och testa olika saker innan man bestämmer sig för att köpa något som kanske inte faller en i smaken. Visar det sig att man använder det man lånat 14 av 14 dagar så kan man sedan gå vidare därifrån. Vi hoppas att kunna lotsa dem vidare till att komma in i föreningslivet, förklarar Mats.

 

Mats Göransson är ansvarig på fritidsbanken i Kalmar. Foto: Mats Göransson