”Du kan ju se ut som en kille tillslut”

En krönika om kvinnors rättigheter att få lyfta vikter utan att få kommentarer.
Vi lever kvar i den norm som säger att kvinnor inte kan lyfta vikter. Foto: Pixabay

KRÖNIKA. Hur många gånger har man inte fått höra ”Varför ska du lyfta tunga vikter för? Akta dig så att du inte ser en kille tillslut”.

Idag hittar vi många kvinnliga fitnessprofiler på sociala medier som uppmuntrar kvinnor att våga gå till gymmet och lyfta vikter. Att våga göra sin grej. Numera finns det med andra ord gymmande kvinnor. Men ändå inte…

På något sätt lever vi kvar i den norm som säger att kvinnor inte kan lyfta vikter eftersom att det tydligen gör dem mindre feminina och attraktiva hos det manliga könet. Samhället har på något sätt satt upp normer för hur kvinnan ”ska” vara. Vilket i min mening är helt absurt.

Själv tillbringar många timmar på gymmet varje vecka och älskar just den form av träning och ägnar inte någon som helst tanke på vad andra kommer tycka. Men jag är en av få. Jag har pratat med både tjejer jag känner och utomstående som säger att de inte vågar ställa sig bland skivstängerna på grund av rädslan att få blickar och kommentarer från killar.

Det handlar om utseendet

Jag tror att det hela handlar om utseendet. Om en kvinna maxar i knäböj och visar sig vara stark möts hon med beundran. Ingen säger väl ”Men usch, hon är FÖR stark”. Kvinnor får uppenbarligen vara starka men dem får inte synas eftersom de då riskerar att se ut som en man. För att männen är rädda för att en kvinna ska vara för krallig och stor.

Kvinnor och män ska ha lika villkor och förutsättningar men såklart kan vi inte frångå att det finns biologiska skillnader. Enligt forskning som styrkelabbet tagit fram har män generellt sätt lättare att bygga muskler för att de har mer av hormonet testosteron i kroppen.  Oavsett om en kvinna som tränar lika mycket som en man går det långsammare för kvinnan att få resultat. Det är tyvärr så det ser ut och går inte att göra så mycket åt. Men det betyder att kvinnor INTE ska hindras från att lyfta vikter och bygga muskler. För det kan dem. Likväl är det såklart fel när en man får kommentarer om att han ser för feminin ut och måste lyfta vikter för att ser manlig.

Muskler är till för alla

Jag tror att det största problemet är när en ung kvinna, som precis hittat sitt stora intresse att lyfta vikter utsätts för kommentarer om hur hon bör träna och inte träna. Kommentarer om att hon inte ska träna på samma sätt som männen. Troligen kommer hennes glöd slocknas. Hon kommer inte längre kunna gå till gymmet utan att vara rädd för vad andra kommer tycka. Tillslut kanske hon stänger dörren helt till det som hon är så passionerad för.

När ska detta vända? När ska vi förändra synen om att styrka och muskler endast är till för männen. Vikter och muskler är till för alla oavsett hur den det biologiska arvet ser ut.

En kvinna ska inte utsättas för nedvärderande kommentarer om hennes träning, för att hon då riskerar att se ut som en kille. Älskar hon att lyfta vikter, låt henne!