Fotbollsspelare med armarna i sidan.
Adrian Edqvist spelade en säsong i nederländska andra divisionen. Foto: Go Ahead Eagles

Tiden utomlands var en dröm: ”Det är här jag vill vara”

 

Fotboll

Adrian Edqvist är en av alla unga killar som dedikerat sitt liv åt fotbollen. Blott 21 år gammal har han spelat i flertalet klubbar och fått med sig erfarenheter, få spelare i hans ålder har.

Som 19-åring fick Adrian Edqvist ett lånerbjudande från nederländska klubben Go Ahead Eagles i den näst högsta divisionen. Det tog fyra dagar från första kontakten tills han satt på planet ensam ner till staden Deventer i Nederländerna. Ett nytt land, ny kultur och ett annat språk, men för Adrian Edqvist var det ett självklart val att tacka ja.

– Drömmen för alla spelare i min ålder är att komma till Nederländerna, ett land där fotboll är det största som finns. En sån här chans får man bara inte missa.

Han beskriver det som en väldigt häftig upplevelse, trots att känslorna inför var nervositet och rädsla. Det kommande året skulle Adrian bo ensam i ett nytt land och spela proffsfotboll i den nederländska andra ligan. Ett år som skulle skapa drömmar, ge stora erfarenheter och en tro på att han kan nå längre.

En böljande start på karriären

Vi går igenom Adrians karriär över ett samtal på FaceTime. Foto: Isaac Turner

16 år gammal, packar Adrian Edqvist sina väskor och flyttar ner till skånska storstaden Malmö. Han har valt att fokusera på fotbollen. Ett gymnasium med fotbollsinriktning i Malmö, dit många av de allra bästa går, blir starten på hans resa. Karlskronapojken får tidigt börja spela med Malmö FF:s U19-lag och nivån är otroligt hög. Samtliga i laget har redan gjort landskamper och konkurrenssituationen är stor. Adrian Edqvist fullföljer därför inte gymnasiet i Malmö utan flyttar vidare efter halva tiden till Kalmar som han haft ögonen på tidigare. Kalmar FF skulle bli det absoluta startskottet på hans proffskarriär.

Det tog inte många månader innan A-lagsdebuten kom i den allsvenska klubben. 17 år gammal gjorde han sin allsvenska debut och skrev sitt första A-lagskontrakt. Det som verkade bli en lovande start var inte bara en dans på rosor. Kalmar FF har de senaste åren haft det tufft i den svenska högsta ligan. Tränarbyten har skett titt som tätt och det allsvenska kontraktet har varit störst fokus för klubben. Adrian hamnade mittemellan och chanserna att visa sina kunskaper blev lidande.

– Det har varit väldigt mycket fram och tillbaka i Kalmar. Jag ville visa att jag platsar men nya tränaren ville bygga laget på sitt sätt och jag var inte en del av det, säger Adrian.

Tillsammans med sin agent Martin Dahlin kände Adrian att han behövde byta miljö. Han behövde få speltid och testa sin högstanivå, för att kunna utvecklas ännu mer. Efter att ha pratat med flera klubbar kom ett erbjudande som var intressant. En utlåning från Kalmar FF till nederländska Go Ahead Eagles.

”Nu är det på riktigt”

Det gick snabbt från att Adrian stod i sin lägenhet i Kalmar tills han hade snörat på sig skorna nere i Deventer. Han berättar att trots sin nervositet gick det snabbt att komma in i laget. Det anslöt flera spelare från olika delar av världen samtidigt som Adrian och klubben är van vid att ta emot ensamma unga killar.

Han kom till laget i slutet på klubbens försäsong och behövde snabbt anpassa sig. En hjärnskakning satte stopp för spel de första omgångarna i ligan men det gick bra för Adrian relativt snabbt. Han är ingen ordinarie startspelare, men han spelar minst en halvtimme varje match. Han hinner även göra ett par mål och assist både i ligan och cupen. Adrian var även en stor del till att Go Ahead Eagles tog ett nytt nederländskt rekord.

– Vi gick 22 matcher obesegrade och slog ett nytt rekord i Nederländerna. Jag satte det avgörande målet som gjorde att vi säkrade rekordet, berättar Adrian.

Vad tar du med dig för erfarenheter och minnen?

– Den största erfarenheten jag har fått med mig är väl mitt psyke. Jag har byggt upp ett pannben som fått mig att kunna vända negativa trender. Är jag bänkad några matcher försöker jag höja mig ytterligare ett steg för att slåss om en startplats, säger han och fortsätter:

Adrian Edqvist firar ett av sina mål i Nederländerna. Foto: Go Ahead Eagles

– När vi mötte Twente, ett topplag i högsta divisionen, i en cupmatch fick jag starta. När man är på väg in på plan och hör 30 000 fans sjunga, kollar upp mot deras ultras och arenan går spikrakt uppåt, då kände jag att jag har kommit dit jag vill vara. Det här är på riktigt.

Go Ahead Eagles vann matchen med 5–2 och Adrian fixade en straff till lagets fördel. Han fortsätter raskt att berätta om ett minne när hans mamma var på besök i Nederländerna, hans första mål i ligan.

– Det är ett minne som är starkt, när mamma är och kollar på matchen.

Mitt i allt kom Covid-19 och ligan avbröts. Laget slutade på en sjätteplats och kvartsfinal i cupen. Innan det var dags för Adrian att återvända till Kalmar satt han fem veckor i lockdown.

– Jag satt och spelade tv-spel tio timmar om dagen, säger han och skrattar.

Det fanns möjligheter och vilja att åka tillbaka till Nederländerna från Adrian, men med tanke på pandemin och andra omständigheter blev han kvar i Kalmar FF.

Ett nytt steg i rätt riktning

Tillbaka i Kalmar FF med ett halvår kvar på kontraktet var Adrian osäker på vad som skulle hända. Han ville tillbaka till Nederländerna och det fanns intresse från flera klubbar, men en konsekvens av pandemin fanns det inga pengar att värva honom för. De flesta ville hellre vänta ut hans kontrakt och plocka in honom gratis under vintern.

Adrian blev en viktig del av Kalmars lag under slutet av säsongen när han kom tillbaka. Ett Kalmar FF som låg sist i ligan med några omgångar kvar. Adrian startade tre raka matcher och laget lyckades då ta fem poäng. Han fick fortsatt förtroende och startade båda kvalmatcherna mot Jönköping Södra, ett kval som Kalmar vann.

Mitt under kvalperioden kommer bomben som alla spelare drömmer om. Martin Dahlin, Adrians agent, ringer och säger att det finns ett konkret intresse från storklubben Borussia Dortmund i Tyskland. Reservlaget ville att Adrian skulle komma och provspela för en eventuell övergång när hans kontrakt gick ut. När Martin Dahlin ringer kan inte Adrian förstå vad han säger.

– Vad säger du? Det är en av världens största klubbar, det är klart jag vill dit!

Mitt i kvalet när Adrian blivit en viktig del av Kalmars trupp fanns det inga möjligheter att åka. Det sköts upp till efter nyår men corona-fall i laget satte stopp för resan igen. Det sköts fram ytterligare några veckor ett flertal gånger och Adrian hade ett svårt beslut att fatta.

– Ska jag vänta ännu längre med att åka dit, så kanske det inte blir något kontrakt och då står jag här utan klubb mitt i försäsongen. Det var synd att det inte blev av, men det känns rätt nu, berättar Adrian.

Adrian skrev på för Jönköping Södra, som han hjälpte Kalmar FF att slå i kvalomgångarna till Allsvenskan i höstas. Han berättar att det var ett steg i rätt riktning. Han ser det som seriös klubb där han kan utvecklas som spelare och få en viktig roll.

– Jag vill utvecklas och bli så bra som möjligt. Jag vill bli en spelare man kan lita på med en lägstanivå som är väldigt hög. Jönköping kändes väldigt självklart direkt, säger han.

”Det här är bara början”

Adrian har alltid, likt många andra, haft ett mål att komma utomlands och spela i de bästa klubbarna i världen. Men hans fokus har alltid varit på honom själv. Han berättar att för att kunna nå målen han sätter upp gäller det att utvecklas som spelare och ta sig an nya utmaningar.

Adrian Edqvist spelar nu i sin femte klubb som 21-åring. Klubbar som både hållit en hög svensk nivå, men även utomlands. Han påpekar flera gånger att erfarenheterna han fått ifrån sin tid i Nederländerna och åren i ett kämpande Kalmar har fått honom att utvecklas.

– Jag har erfarenhet många i min ålder inte har. Det vill jag kunna utnyttja här i Jönköping och även i framtiden, säger han.

Finns det något du ångrar under karriären?

– Det är klart man tänker på vissa chanser man borde ha gjort bättre ifrån sig, men jag har svårt att säga att jag ångrar något. Jag är nöjd med min karriär än så länge men det är klart jag vill att den ska bli bättre.

Tycker du att du borde ha kommit längre?

– Fotboll handlar mycket om tillfälligheter. Jag har spelat med killar som Dejan Kulusevski och Alexander Isak som spelar i storklubbar och har gjort massa mål i italienska och spanska ligan. Jag vet att jag också kan ta mig dit om jag fortsätter fokusera på mig själv och det jag kan, mitt mål är att nå högsta nivån. Jag har många år kvar av min karriär och det här är bara början, säger Adrian avslutningsvis.