Håkan Lönngren sitter och kommenterar.
Håkan Lönngren blev rikskänd efter att hans referat läckt ut på Youtube. Foto: Privat.

Nybrokommentatorns referat blev miljonsuccé: ”Inte fattat det än”

 

Nybro

Kommentatorn Håkan Lönngren från Nybro blev rikskänd över en natt.

Nästan tolv år senare är kommentatorn en älskad och omtalad figur i hockey-Sverige.

– Jag är en idol för många, säger han.

Nämen titta slå ihjäl han!”

Rosberg för helvete...”

Jag hade fört klubbjäveln rätt upp i ansiktet på honom…rätt upp hade det bara smällt.”

Om man läser ovanstående meningar så är det svårt att tro att de kommer från en kommentator på Sveriges Radio. Men det är precis vad de gör.

Orden är hockeykommentatorn Håkan Lönngrens och kommer från en hockeymatch mellan Nybro Vikings och Västerås 2009.

Håkan Lönngrens ord gick aldrig ut i sändning. Men de spelades in av en ljudtekniker så att kollegorna på Sveriges Radio Kalmar skulle ha något att skratta åt på redaktionen.

Men plötsligt, en decemberdag 2009, låg ljudfilerna uppe på Youtube. De spreds som en löpeld och skulle göra Håkan Lönngren rikskänd och älskad för sitt temperament, den charmiga småländskan och sitt något opartiska kommenterande – men det skulle också leda till att han förlorade sitt älskade jobb som kommentator på Sveriges Radio.

Ville ha kommentatorer som pratade rikssvenska

Lönngren föddes i det småländska glasrikets centrum, Nybro, under det sena 40-talet. Sport, framförallt hockey, tillsammans med musik var Håkans stora intressen. Nybro IF (i dag Nybro Vikings) var Håkans klubb och där spelade han hockey fram tills tonåren. Då var det dags att välja mellan hockeyn och musiken, och valet föll på musiken.

Bild på intervjupersonen Håkan Lönngren.
Håkan Lönngren började kommentera sport för Sveriges Radio Kalmar 1985. Foto: Privat.

Fram till 80-talet var det musiken som gällde. Dörren till kommentatorslivet öppnades inte förrän 1985.

– Barbro Marko från SR i Kalmar ringde. Hon hade hört att jag hade mikrofonvana som det var viktigt att ha för journalister på den tiden, skrattar Håkan och fortsätter:

– Det var så det började och jag åkte på utbildning till Kalmar. Något jag minns väldigt väl var att de ville att kommentatorerna skulle prata rikssvenska. Förvånat frågade jag om det inte var en lokalradio vi sysslade med. Jo sa dem. Ja men va fan tänkte jag då, då ska det väl höras att vi är från Småland? Om ni vill ha rikssvenska på radion i Kalmar är det bättre ni åker hem, sa jag.

Håkan stannade – trots den utpräglade småländskan – kvar på SR i Kalmar. Där skulle han vara kvar tills de där ljudfilerna läckte ut på nätet, drygt 25 år senare.

”Undrade hur i helvete de hade kommit ut”

Vi spolar fram till 2009 igen.

Det är höst och Nybro Vikings möter Västerås i hockeyettan (Sveriges tredje högsta hockeydivision) i Victoriahallen (i dag Liljas Arena) och Håkan Lönngren kommenterar.

”Å vad fan håller han på med nu?!”

Nämen titta slå ihjäl han!”

Rosberg för helvete...”

Jag hade fört klubbjäveln rätt upp i ansiktet på honom…rätt upp hade det bara smällt.”

”Där åker han! Där åker han så det visslar om att!”

Håkan är, som vanligt när Vikings spelar, hetlevrad. Förutom de korta stunder han inte är i sändning kommenterar han för sig själv – och det är då han får ur sig meningarna ovan, och det är då ljudteknikerna spelar in honom.

Det var aldrig meningen att de skulle bli virala och spridas. Men det är precis vad som hände.

– Plötsligt en söndagsförmiddag ringde vår sportchef på P4 Kalmar. De hade kommit över ljudfilerna och frågade om de skulle användas privat. Ja, svarade Bosse, det var tanken, säger Håkan konstaterar:

– Och då undrade man hur i helvete det hade kommit ut på Youtube.

För på Youtube hade de lagts ut. Och de spreds som en löpeld.

Du vet inte vem som la upp det?

– Ingen aning.

Hur reagerade du när du fick reda på att de låg ute?

– Jag hade ingen aning om hur Youtube fungerade så jag fick ringa en kompis som är datakunnig. Det sägs att jag ligger ute på Youtube sa jag. Jo sa han, det gör du. Jag lyckades leta reda på klippet och såg hur många som hade sett det.

Fick sluta efter att klippen läckt ut

Och Håkan tog uppståndelsen med ro.

– Om jag kunde glädja så många med mina hockeyreferat så absolut, kände jag då och så känner jag fortfarande.

”Jag förstod inte riktigt vad det var han tyckte var så märkvärdigt och begrep inte hans resonemang överhuvudtaget. Det fick han höra också”.

Håkan Lönngren om att han fick sluta på P4 Kalmar.

Men någon som hade lätt att hålla sig för skratt var sportchefen på P4 Kalmar.

– Han tyckte inte vi ägnade oss åt svordomar på P4 och skulle vara opartiska. Men mina svordomar gick ju inte ut i sändning. Dessutom svärs det en hel del bland olika kommentatorer i det här landet. Och när jag inte är i sändning håller jag på vem jag vill och då kan det hända att jag ber domaren dra åt helvete. Jag förstod inte riktigt vad det var han tyckte var så märkvärdigt och begrep inte hans resonemang överhuvudtaget. Det fick han höra också, säger Håkan.

Men sportchefen höll kvar vid sin ståndpunkt. Och Håkan Lönngren fick sluta på P4 Kalmar, efter drygt 25 år i tjänst.

– Det var inte bara så att jag fick sluta på grund av klippen på Youtube. Radiomediet var i förändring, och helt plötsligt skulle mer och mer vara på webben och jag som kommentator skulle bara höras i korta intervaller på några sekunder. Det var inte så jag ville jobba.

Tycker du att kommentatorer rent generellt är för ”tråkiga”? 

– Det gäller att visa engagemang. Lyssnarna ska se bilder framför sig med min röst som hjälp och för att det ska lyckas måste man vara engagerad. Den som lyssnar ska sitta på nålar. Då blir det lätt att man går upp i falsett och det kommer någon svordom här och där.

Men du tycker inte du är opartisk när du kommenterar?

– Ibland hör man att jag håller på Nybro, absolut, men inte överdrivet mycket, konstaterar Håkan och fortsätter:

– Är kommentatorerna opartiska när Sverige spelar? Nej. Det är samma sak när du kommer ner till Nybro. Det är klart att jag håller på dem, det kan ju vilken idiot som helst både se och höra. Men man får inte göra det till en sådan överdrift så att motståndaren blir oduglig. Men ska jag säga att Nybro är lika bra som motståndaren om de leder med 5–1? Då undrar ju lyssnarna om jag är riktigt klok i huvudet.

”Ringer folk och vill ha autografer”

Trots att Håkan slutade på P4 så levde hans referat kvar. Nu, nästan elva år efter att referaten läckte ut på nätet, har klippen visats nästan en miljon gånger på Youtube, fansidor till Håkan skapats på Facebook och SHL–laget Växjö Lakers har använt Håkans referat som utvisningsjingel.

Och han själv känner ofta av kändisskapet.

– Om jag ska vara helt ärlig så tror jag inte att jag riktigt har fattat det än, mer än tio år senare. Jag är idol hos vissa människor, det ringer folk och vill ha autografer och bilder. Det är verkligen en otrolig uppståndelse.

Håkan fortsätter:

– Vart jag än går blir man igenkänd av någon. Min dotter var på anställningsintervju i Oslo för några år sedan. När hon sa att hon hette Lönngren i efternamn så tystande VD:n. Lönngren, sa han. Du är inte släkt med den Lönngren från Nybro?, säger han och skrattar.

I dag är Håkan Lönngren 72 år och pensionär. Men ibland kommenterar han hockey när Nybro spelar, då i hockeyettans sändningar. Och engagemanget är lika stort som det alltid har varit.

– Sport är något som engagerar mig än i dag och har gjort det hela livet. Mitt liv består till femtio procent utav sport och resten musik. Och jag tycker fortfarande om att kommentera och är lika hetlevrad i dag som jag var förr, även fast jag inte kommenterar lika ofta längre, säger Håkan avslutningsvis.

Fakta: Håkan Lönngren
Ålder: 72 år
Bor: I Nybro tillsammans med sin fru
Gör: Mestadels pensionär men kommenterar även hockey ibland
Intressen: ”Mitt liv består till femtio procent av idrott och resten musik. Resten är inte så mycket att prata om. Undra vad frugan tycker om det, haha!”
Favoritlag: Nybro Vikings