Trots färre kunder är hoppet stort

De flesta butikerna ekar just nu tomma. Foto: Emma Norén Mårtensson

Vårsolen har dragit sig in över Kalmar men trots det ekar staden tom. Inte ens vårens första solglimtar har lockat ut Kalmarborna. Viruset covid-19 har nästan gjort att världen stannat upp. Många stannar hemma i rädsla för viruset. Detta berör många av oss i vardagen. Ett område som har drabbats rejält är handeln.

Inne på köpcentrumet Baronen i Kalmar är det nästintill helt tomt. Endast ett fåtal personer strosar omkring i köpcentrumet. En städare går runt lugnt och torkar av varenda liten yta i butiken. I vanliga fall brukar de höga skratten och rösterna av personer möta en redan i ingången. Men denna onsdagen är det endast dov musik och ljudet av dammsugaren som hörs. Butikerna är nästintill helt tomma. Ensamma står personalen i butikerna, packar upp varor och städar för att få tiden att gå. Det känns nästan lite spöklikt inne på köpcentrumet. Nästan som man har smugit sig in på stängningstid och egentligen inte borde vara där. Inne i en av butikerna står Alicia som arbetar på Rituals och pratar med sin kollega Tilda. Alicia berättar att de började en timme senare idag på grund av nya de öppettiderna. Majoriteten av butikerna inne på Baronen har förlorat hälften av sina kunder vilket gjort de har dragit ner på öppettiderna för att kunna balansera kostnad för personal.

–  Jag är inte rädd att förlorar mitt jobb, men jag är orolig över hur hela samhället påverkas över detta och hur det kommer se ut i framtiden, säger Alicia.

Varken Alicia eller Tilda är oroliga över smittan. Det har märkts tydligt att folk har lyssnat på råden och stannat hemma vid symtom. I vanliga fall brukar de erbjuda hand massage när kunder vill testa handkrämer. För att undvika så mycket kundkontakt som möjligt har de ett handfat där kunder kan få tvätta sina händer och prova olika krämer i butiken.

Disa Larsson som är butikschef på Glitter känner dock oro inför att förlora sitt arbete. Inne i butiken är det helt tomt och så har de flesta dagarna sett ut de senaste veckorna. Många av deras anställda i hela landet har fått gå ner i timmar. Även här i Kalmar.

–  Det är bra med ändrade öppettider, men det påverkar ju även våra löner. Många av oss anställda oroar sig över sin inkomst och om vi kommer få behålla jobbet, säger Disa.

Även på glitter har de tagit åtgärder gentemot kundkontakt. De brukar erbjuda att hjälpa kunderna att sätta på smycken, men har nu slutat med det för att undvika eventuell spridning av smitta.

Två av deras grannbutiker har redan satts i konkurs. Vilket skapar en stor oro för arbetarna på köpcentrumet. Något de alla tre har gemensamt är dock hoppet. Oron är stor för arbetarna, men hoppet är större. När vi pratar om framtiden glittrar det till i deras ögon och ett leende kommer fram. Trots den stora nergången för de alla tror de att framtiden är ljus för handeln.

Baronen har funnits i Kalmar sedan 1977.
Inne på köpcentrumet ekar det tomt.
På Rituals har de dukat upp en buffé av tvåler och krämer.
Alicia tycker det är viktigt att kunderna kan komma in och tvätta händerna.
För att minska personalkostnad har man kortat ner öppettiderna.
Många butiker har förlorat hälften av sina kunder.
Disa är orolig för att bolaget ska gå i konkurs och hon ska förlora sitt jobb.
Många butiker har dragit ner på timmar och personal för att kunna driva sin verksamhet.
Föregående
Nästa