Fågelbilder skänker lugn i kaoset

En man fotograferar natur
Krister Lindkvist har fotograferat fåglar i 45 år. Foto: Privat

KALMAR. I över 40 år har Krister Lindkvist fotograferat fåglar. De senaste åren har han lagt upp bilderna på Facebook, där han samlat på sig en skara följare som varje dag väntar på nya fotografier. Nu hoppas han att hans fågelbilder ska kunna skänka lugn mitt i krisen.

 Det började redan i barndomen. Sedan Krister Lindkvist var liten har han alltid känt en dragning till naturen. Långa vandringar bland träd och buskar har varit en del av hans vardag sedan barnsben. Som liten brukade han rita av det han såg. Med penna och papper i hand begav han sig ut och målade av allt som fångade hans blick. Efter några år räckte inte det längre, så han köpte en kamera. Sedan den dagen har naturfotografering varit en central del av hans liv, och hans absolut största intresse.

Innan pensionen arbetade han länge på ett företag som specialiserade sig på glas och fönster. Han berättar att hans veckor var uppdelade i två delar under den tiden, vardagarna var för arbetet och helgerna var för naturfotografering.

– Fotograferingen har alltid var min hobby. Det är mitt sätt att ladda batterierna, säger Krister Lindkvist.

Efter att han pensionerat sig kunde han äntligen lägga ännu mer tid på det han älskade mest, att vara i naturen. De senaste åren har Krister vaknat tidigt varje morgon för att komma ut och fotografera. En perfekt dag kommer han ut redan en timme innan soluppgången, och är inte hemma förens fyra timmar senare.

en svan
Foto: Krister Lindkvist

För ungefär två år sedan bestämde han sig för att skapa ett Facebook-konto där han kunde dela sina bilder. Nästan varje dag lägger han ut sina fågelbilder på både sin personliga sida och i en grupp för Kalmarbor. Han inleder varje inlägg med ”God morgon kära vänner,” något som många Facebookanvändare väntar på varje morgon.

– Jag får mycket gensvar på mina bilder med folk som gillar och skriver fina kommentarer. Det är riktigt häftigt. Det blir ju en bekräftelse på att man gör något dugligt, säger Krister.

Han uppskattar att han har ungefär 70-80 personer som aktivt följer honom på Facebook. De senaste veckorna har vissa av dem uttryckt en tacksamhet för att han fortsätter att ta sina dagliga bilder även nu under oroligheterna från Coronakrisen. Han tror inte att hans fotograferingsvanor kommer att ändras så mycket på grund av oroligheterna, tvärtom så hoppas han att det ska kunna skänka ett lugn både till honom själv och andra.

– Jag får många kommentarer från personer som sett mina bilder som säger att de är skönt att få varva ner lite och tänka på annat nu när allt är så dramatiskt. Jag tycker att det är hemskt att läsa om allt som händer just nu. Fotograferingen har blivit mitt sätt att komma ifrån lite och koppla av. När jag är ute i naturen så tänker jag inte på Coronasmittan, säger Krister.